Renci: Evropi potreban “Nju dil”

Dodajte komentar

Italijanski premijer Mateo Renci kaže da je postavljanje EU na čvrste noge moguće jedino uz ulaganje državnih sredstava u proizvodnju i otvaranje radnih mjesta.

Renci, čija je Demokratska stranka lijevog centra u Italiji ubjedljivo pobijedila na izborima za Evropski parlament, u razgovoru s novinarima šest uglednih zapadnoevropskih listova time je potvrdio da se zalaže za neku vrstu evropskog “Nju dila”, kojim je Amerika izašla iz najveće ekonomske krize prošlog vijeka.

Pjer Karlo Padoan, ministar ekonomije u Rencijevoj vladi, ujedno je saopštio da će Italija uravnotežiti svoj budžet, ali da traži da takođe Evropska investiciona banka dobije ovlašćenje da svoje fondove usmjerava i u javne investicije u cilju preokreta cijele EU ka rastu privrede i zapošljavanja.

Italijanski premijer je naglasio da “ako svi zajedno ne prionemo na taj pothvat”, EU će zaostati za svjetskim takmacima i “kroz dvadesetak godina nijedna evropska zemlja neće biti među svjetskim silama, osim možda Njemačke”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ja već imam odličan odnos s (njemačkom kancelarkom) Angelom Merkel”, kazao je Renci i dodao da “nije Njemačka neprijatelj, već uzor za tržište rada, javnu upravu” i da se ne može Berlin kriviti za nevolje nekih članica EU.

“Ali to ne znači da nemam različite zamisli u odnosnu na njemačku kancelarku”, istakao je šef vlade u Rimu u zajedničkom intervjuu evropskim dnevnicima Mond, Zidojče cajtung, Gardijan, Stampa, Pais i Gazeta Viborča.

“Danas je očigledno da je u najboljem interesu Njemačke da Italija krene brže i povrati privredni rast koji neće biti utemeljen samo na ‘stezanju kaiša’. Bez krupnih investicija na području rada i ekonomskog rasta sve mjere za kresanje troškova su osuđene na neuspjeh”, objasnio je Renci.

Italijanski premijer, koji je snažnom pobjedom svoje stranke na izborima za EP ublažio šok i strah posle prodora ekstremnih i antievropskih stranaka, već je pokrenuo temeljite, istorijske reforme u Italiji i stavio do znanja da namjerava da u italijansku privredu usmjeri 150 milijardi iz fondova EU u idućim godinama.

Renci je upozorio da se “Evropa može spasti samo ako se promijeni”, i to snažnim ulaganjem i državnog novca u energetiku i infrastrukturu, što znači, pokretanje privrednog rasta radi otvaranja novih radnih mjesta.

On je rekao da će 2. jula, prilikom izlaganja ciljeva italijanskog predsjedništva EU u Evropskom parlamentu, podvući da su to prevashodno investicije u energetiku, infrastrukturu i zaštitu Evrope od ilegalne imigracije koja teško pogađa Italiju i druge sredozemne članice Unije, među kojima su i Španija, Grčka, Francuska, Slovenija i Hrvatska.

Renci je dodao da je protiv nekih zamisli da se ukine “šengenski prostor” bez granica unutar EU, ali da se jasna pravila moraju uspostaviti.

Šef vlade u Rimu je naveo da je “Evropa poslednjih godina izgubila osjećaj za poduhvat, pustolovinu, izazove i snove”.

On je rekao da, kad je riječ o izboru novog predsjednika Evropske komisije i drugih čelnika Unije, “prije dogovora o nekom imenu, moramo postići dogovor o programu”.

Nijedna politička grupacija nije dobila većinu u EP i zato je nužan širi sporazum između vlada i parlamenta Unije, “jer sve dok Evropa ne bude sebe opremila načinom za suzbijanje nezaposlenosti, svaka rasprava o položajima je izlišna i nedjelotvorna”, zaključio je Renci.

Njemačka kancelarka Merkel je u petak potvrdila da kandidatom za mjesto predsjednika Evropske komisije smatra Žan-Kloda Junkera, koga su istakle partije desnice u EP.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, međutim, zaprjietio da će poraditi na izlasku Velike Britanije iz članstva u EU ako Junker, koga smatra previše naklonjenim političkoj federalizaciji EU, bude novi čelnik Komisije u Briselu.

Kao političara koji je takođe “previše vezan za prošlost EU” Junkera vide i premijeri Švedske Fradrik Reinfelt, Holandije Mark Rute, Finske Jirki Katainen i Mađarske Viktor Orban.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *