Ko su akcionari nove “Lovćen banke”

Dodajte komentar

Ključni akcionari „Lovćen banke“, koja je nasljednik MFI Kontakt, kojoj je Centralna banka prekjuče dala dozvolu za rad su Aleksandra Popović sa 30,5% i DEG Deutsche Investions-und Entwicklungsgesellschaft mbH sa 26,3%, Zetagradnja DOOPodgorica sa 15%, Andrej Perović (7,4%) i Katarina Perović (7,4%), navedeno je, između ostalog, iz Centralne banke u odgovoru na Pobjedina pitanja.

Iz Centralne banke je juče takođe saopšteno da nije utvrđena nijedna pravna smetnja za donošenje odluke o izdavanju dozvole za rad ove banke, čime je dosadašnji kapital akcionara MFI Kontakt postao kapital banke, uz njegovo uvećanje, izmeđ ostalog i za novčane uloge lica koja nijesu bila akcionari Kontakta.

Dosadašnji akcionari MFI Kontakt, koji postaju akcionari banke su:

– Aleksandra Popović sa 30,5%,

– Andrej Perović (7,4%),

– Katarina Perović (7,4%),

– Jovana Popović (1,7%),

– Svetozar Jovićević (0,8%),

– Nenad Radulović (0,9%),

– Ivana Tatar-Radulović (3,7%),

– Tanja Vidić (0,4%) i

– Ivan Popivoda (0,1%).

Novi akcionari banke postaju i

– DEG Deutsche Investions-und Entwicklungsgesellschaft mbH sa 26,3%,

– Zetagradnja DOO-Podgorica sa 15%,

– Vinko Nikić sa 1,7%,

– Miljan Mališ sa 1,7%,

– Božidar Vušurović sa 1,7%,

– Norah Licet Beccera Farfan sa 0,4% i

– Mirjana Kovačević sa 0,1% učešća u kapitalu banke objasnili su iz CBCG.

Lica sa kvalifikovanim učešćem u banci su, dodaju iz CBCG, DEG, Zetagradnja d.o.o., Aleksandra Popović, Andrej Perović i Katarina Perović.

Dozvola za rad banke obuhvata i odobrenje da članovi Odbora direktora banke budu Norah Licet Beccera Farfan, dr Andreas Zeisler, Aleksandra Popović, Blagota Radović i Mirjana Kovačević kazali su iz CBCG. Iz Centralne banke su saopštili i da je prilikom odlučivanja o izdavanju dozvole posebno vođeno računa o podobnosti i finansijskom stanju lica sa kvalifikovanim učešćem i u tom smislu je u potpunosti sproveden postupak propisan čl. 11 Zakona o bankama.

KO JE DEG?

Iz CBCG su saopštili da smatraju bitnom činjenicu da značajan akcionar banke postaje i njemački DEG.

– DEG-Deutsche Investionsund Entwicklungsgesellschaft je finansijska institucija. Osnovan je 1962. godine, na inicijativu njemačke federalne vlade. Sjedište mu je u Kelnu. Aktivan je u nekoliko regiona, sa predstavništvima u 14 zemalja Afrike, Azije, Evrope i Latinske Amerike.Od 2001. godine DEG je subsidijar KFW bankarske grupe i predstavlja integralni dio međunarodnih programa aktivnosti grupe. Dio DEGove strategije je finansiranje u projekte dugoročnog razvoja, a ne kratkoročne profitabilnosti, što je u postupku ocijenjeno povoljnim za buduću podršku rastu i razvoju banke. Od 1992. godine DEG je član Evropske razvojne finansijske institucije (EDFI) koju čini savez od 15 bilateralnih institucija koje su aktivne u finansiranju ekonomija u razvoju i reformama. Vrijednost DEG-ovog portfolija na kraju 2012. je iznosila oko šest milijardi eura, a investirano je u 80 zemalja. Na osnovu prethodno iznesenog, DEG je ocijenjen kao respektabilan potencijalni akcionar banke sa kvalifikovanim učešćem u kapitalu banke (sa učešćem od 26,3158%) saopštili su iz CBCG.Svjesno pristajanje na odloženu isplatu dividendi (prve tri godine) potvrđuje, ocijenili su iz CBCG, opredjeljenje za dugoročnu prisutnost na bankarskom tržištu Crne Gore.

– DEG u projekcijama banke fokusiranim na mala i srednja preduzeća planira podršku kreditnom linijom od 3,5 miliona eura najavili su.

Savjet Centralne banke u kojem su, podsjetimo, Milojica Dakić, dr Velibor Milošević, dr Nikola Fabris, dr Srđa Božović, prof. dr Milivoje Radović, prof. dr Milorad Jovović i Asim Telaćević jednoglasno je donio odluku o davanju dozvole za rad „Lovćen banci“ za koju je 3. decembra prošle godine MFI Kontakt Podgorica podnijela zahtjev za promjenu svoje djelatnosti kako bi ubuduće obavljala bankarske poslove.

Nakon što banka počne da radi MFI Kontakt će se ugasiti.

– Izdata dozvola za promjenu djelatnosti MFI Kontakt na bankarske poslove i promjenu imena u „Lovćen banka“ sadrži i odredbu o prestanku dozvole za rad MFI nakon otpočinjanja rada banke. Dužničko-povjerilački i drugi poslovni odnosi koje je do početka rada banke uspostavila MFI Kontakt sa svim preuzetim pravima i obavezama biće, u skladu sa zakonom, dio bilansa banke i neće biti narušen nijedan interes povjerilaca i dužnika MFI Kontakt objasnili su iz CBCG. Oni napominju i da okolnosti vezane za promjene vlasničkih uloga kod MFI Kontakt do dana podnošenja zahtjeva nijesu bile od uticaja na odlučivanje u ovom postupku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *