Imenovan novi nadzorni odbor austrijske Hypo Alpe Adria banke

Dodajte komentar

Posrnula austrijska banka Hypo Alpe Adria dobila je danas novi nadzorni odbor koji bi prema ministru finansija trebao garantovati “profesionalizaciju i depolitizaciju”.

Ugovori dosadašnjih šest članova odbora neočekivano su raskinuti tek u utorak a novi je odbor imenovan na vanrednoj skupštini dioničara, navodi austrijska agencija APA.

Odbor će ubuduće imati pet a ne kao do sada šest članova a dužnost predsjednika preuzet će za nekoliko dana bivši šef njemačkog Dresdner Banka Herbert Walter, koji će na toj dužnosti zamijeniti Rudolfa Scholtena.

Preostali članovi uključuju Wolfganga Hartmanna iz njemačkog Commerzbanka, Aloisa Hocheggera, svojevremeno predsjednika uprave Kaerntner Sparkassea i predsjedavajućeg udruženja austrijskih štedionica, Reginu Friedrich, nekadašnju čelnicu jedne špediterske kompanije, i Christine Sumper-Billinger iz informatičkog instituta ministarstva finansija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Austrijski ministar finansija Michael Spindelegger očekuje od novog tima odbora “profesionalizaciju i depolitizaciju nadzornog odbora”, navodi se u danas objavljenom saopštenju.

Banka je 2009. nacionalizirana jer se našla na rubu stečaja nakon decenije pretjerane ekspanzije na području Balkana, piše Reuters. Do sada su dobili više od pet milijardi eura državne pomoći a ovogodišnji troškovi njenog gašenja procijenjeni su na četiri milijarde eura, navodi agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *