Promjena potrošačkih navika u EU

Dodajte komentar

Iako Evropljani još ne vide kraj ekonomskoj krizi, koja traje već šest godina, u odnosu na 2009. pokazuju više sklonosti ka trošenju.

Kako se navodi u studiji Boston konsalting grupe, Evropljani izražavaju veću zabrinutost u pogledu razvoja ekonomske situacije nego 2009, i to u svim zemljama EU, uključujući i Njemačku, ali, paradoksalno, počinju da troše više, navikavši se na krizu, piše francuski Figaro.

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo 2.500 potrošača u Evropskoj uniji, u 2009. godini 33 odsto njih je smanjilo potrošnju hrane i neprehrambenih proizvoda, dok u 2013. ta proporcija iznosi 25 odsto, odnosno, za osam procentnih poena manje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovo poboljšanje je najizraženije u Njemačkoj i Francuskoj. Tako, svaki šesti Njemac u 2013. smanjuje svoj potrošački budžet (u 2009. svaki četvrti), a slična promjena zabilježena je i kod Francuza, svaki četvrti sada smanjuje troškove, dok je u 2009. svaki treći “stezao kaziš”.

Što se tiče vrste potrošnje koja je najviše redukovana u periodu između 2009. i 2013, za Francusku, Njemačku, Španiju i Veliku Britaniju zajedničko je smanjenje izdataka za godišnje odmore, luksuzne proizvode, kozmetiku, odjeću.

S druge strane, postoje specifičnosti od zemlje do zemlje. Francuzi se teže odriču dobre hrane, Njemci rado investiraju u dekoraciju, stanove i proizvode za domaćinstvo, dok Špancima najteže pada da štede na vinu, alkoholnim pićima, čokoladi.

Englezi su, pak, “slabi” na luksuznu robu. Tako je 2009. godine 60 odsto Engleza bilo spremno da se odrekne luksuza a 2013. samo njih 43 odsto.

Slična konstatacija važi za Francuze, ali kada je reč o hrani. U 2013. samo njih petoro se odriče uživanja u omiljenoj hrani, za razliku od njih 20 odsto u 2009. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *