“Ukleto” italijansko ostrvo prodato za 513.000 eura!

Dodajte komentar

Italijanski biznismen Luigi Brugnaro na aukciji je osvojio pravo da pod 99-godišnji zakup uzme živopisno ostrvo Poveglia u venecijanskoj laguni…

Brungaro, inače vlasnik agencije za zapošljavanje, ponudio je najveću svotu, i to 513.000 eura, dok je lokalna zajednica kao drugi ponuđač ponudila značajno manje, 160.000 eura. Ipak, predstavnici lokalne zajednice se nadaju da će uvjeriti italijansku vladu da odbije Brungarovu ponudu. 

Portparol ovog biznismena Alvise Sperandio je kazao kako on još uvijek nije odlučio šta će uraditi sa ostrvom, ali će zasigurno dozvoliti posjete zainteresovanih i investirati 20 miliona eura da bi obnovio njegove zapuštene objekte.

Objašnjavajući razloge njegove kupovine, Sperandio je rekao: “Želio je to uraditi zbog Venecijanaca, kako bi zaustavio Arape i Kineze da ga kupe”.  Biznismen će se prilikom odlučivanja konsultovati sa gradonačelnikom Venecije i predstavnicima lokalne zajednice, prenosi AFP.

Na drugoj strani, Lorenzo Pesola, portparol Udruženja Poveglia, ističe da je ponuđena cijena nerealna.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Mi ćemo insistirati da ta ponuda bude odbijena”, poručio je u ime lokalne zajednice.

Državna agencija koja rukovodi aukcijom ima 30 dana da prihvati ili odbije najvišu ponudu za zakup ostrva.

Podsjetimo, ostrvo Poveglia je poznat kao mjesto stradanja od srednjovjekovne kuge, a u 20. vijeku i kao azil za mentalno oboljele. Ostrvo slovi kao jedno od najstrašnijih mjesta na svijetu jer su tu u doba Crne smrti bacali leševe i žive bolesnike, zakopavali ih, spaljivali i ostavljali da trunu. 

Italijani se nadaju da će budući vlasnik bolnicu za mentalno oboljele, koja je bila otvorena od 1922. do 1968. godine, pretvoriti u luksuzni hotel. Na ostrvu se nalaze i dvorac iz 17. vijeka , crkva, zatvor i zvonik.

Legenda kaže da se ljekar koji je tu obavljao lobotomije bacio sa tornja jer su ga proganjali duhovi žrtava kuge. Procjenjuje se da je od kuge umrlo desetine hiljada ljudi, te da su oni spaljeni ili zakopani na ostrvu Poveglia.

Na njegovu prodaju Italijani su se odlučili kako bi pokrili javni dug.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *