Stigle dvije ponude za balkansku imovinu Hypo Alpe Adria

Dodajte komentar

Na javni poziv za kupovinu balkanske imovine nacionalizirane Hypo Alpe-Adria banke javila su se dva kupca, piše Rojters.

Kandidati nisu poznati kao ni cijena koju nude. Austrijski mediji spekulišu o raznim mogućim ponuđačima, od kineskih, indijskih sve do najvećih američkih banaka, fondova i ulagača. No, gotovo je sigurno da su ponude ispod knjigovodstvene vrijednosti koja se procjenjuje na oko pola milijarde eura. Takvo nešto je nedavno sugeisao i izvršni direktor ove banke Alexander Picker. Samo prošle je godine Hypo na Balkanu izgubio 286 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rok za dostavu obavezujućih ponuda za kupovinu poslovanja ove banke u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji istekao je u petak. Prodaju je naredila Evropska komisija, a vodi je Deutsche Bank i ona se mora završiti do sredine iduće godine.

Ono što se sigurno zna je da su, osim ove dvije ponude, došle i neke za prodaju pojedinih dijelova mreže, što i u grupaciji i u austrijskoj vladi smatraju dobrim jer se povećava konkurencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *