Hrvati rade 3 dana a plaćeni za 5

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske prihvatila je danas Predlog zakona kojim se otvara mogućnost da uz dosadašnji neradni petak, neradni dan bude i četvrtak, prenosi HRT.

Vlada Hrvatske prihvatila je Predlog zakona o podsticajima za očuvanje radnih mjesta kojim se, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka.

Ministar rada i penzijskog sistema Mirando Mrsić kaže da bi Vlada sprovođenjem predloženog zakona ove godine mogla da spasi 2.000 radnih mjesta.

Dodaje da je za predložena zakonska rješenja dobio podršku socijalnih partnera, a u budžetu je za sprovođenje zakona osigurano pet miliona kuna u ovoj godini.

Zakon bi trebalo da omogući poslodavcima u teškoćama koji izrade program poslovnog oporavka i program za očuvanje radnih mjesta, a regulisali su obaveze poreza i doprinosa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pri tome se naknada za skraćivanje punog radnog vremena utvrđuje kao srazmjerni dio iznosa plate za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme, a najviše do iznosa minimalne plate.

Vladinim se Predlogom, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka.

Naime, prema Predlogu zakona, poslodavac skraćuje puno radno vrijeme tako da se kao puno radno vrijeme za pojedinog radnika odredi radno vrijeme u trajanju od najmanje šezdeset odsto punog radnog vremena prije njegova skraćivanja. Preostalih 40 odsto odnosi se na 16 sati, odnosno dva radna dana.

Radniku kojem je skraćena radna nedelja, država će, kao i do sada, isplaćivati razliku plate za sazmjeran broj radnih sati za koje mu je skraćeno radno vrijeme.

Novost je u odnosu na dosadašnje rešenje i to što će se podrška za očuvanje radnih mjesta usmjerene na radnika moći koristiti 12 umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Vlada uz to otvara i mogućnost 12-mjesečnog korišćenja potpore za neradne dane u roku od tri godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *