„Budvanizacija“ Petrovca: Plaža u sjenci solitera

Dodajte komentar

Nekada miran primorski gradić, Petrovac je danas jedno od glavnih “gradilišta” na crnogorskom primorju, mjesto koje turističku sezonu dočekuje sa bukom građevinskih mašina, prljavim gradskim ulicama i nesređenim plažama.

Peticija koju je prošle godine potpisalo više od 700 mještana i obaranje Detaljnog urbanističkog plana “Petrovac centar” nijesu bili dovoljni da zaustave izgradnju solitera u centru nekad mirnog, malog grada koji je čuvao primorski duh, i to u blizini hotela “Palas”. Nakon presude Upravnog suda, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom godine dozvolu podgoričkoj kompaniji Zetagradnja-Ljetopis za izgradnju kondo hotela sa depadansima, koji obuhvata suteren, prizemlje i 11 spratova, pišu Dnevne novine.

Iako oštro negoduju protiv izgradnje objekata neprimjerne spratnosti, Petrovčani se teško odlučuju da javno govore o tome, zbog, kako kažu, straha za ličnu bezbjednost. Za građevinski nered koji je zadesio Petrovac optužuju nadležne koji su zanemarili njihove želje i omogućili devastaciju jednog od bisera crnogorske obale.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jedni od rijetkih koji su željeli da prokomentarišu građevinski bum u Petrovcu bili su supružnici Branko i Vjera Franović koji već duže vrijeme žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni ističu da je izgradnja višespratnica narušila ljepotu njihovog rodnog mjesta.

“Rođeni smo u Petrovcu, volimo ovaj kraj, ali ovo nam ne izgleda lijepo, naprotiv. Izgleda ružno, pretrpano je, nije planski izgrađeno i nema dovoljno parking mjesta. Sve je nabacano i nedostaje prostor za šetnju. Investitori nijesu zadržali stil koji je bio karakterističan za Petrovac, a trebalo je da obrate pažnju na to. Sigurni smo da turisti ne uživaju u ovome”, smatraju oni.

Sekretarka mjesne zajednice Petrovca Marija Davidović ukazuje na problem nedostatka parking mjesta, mali kapacitet petrovačkih plaža, kao i gužve koju će proizvesti izgradnja započetih višespratnica.

“Suvišno je komentarisati da je kapacitet petrovačkih plaža mali. Nastaće velika gužva u gradu, dok će gosti bježati iz Petrovca jer im više nećemo moći pružiti ponudu na koju su navikli. Naš grad je bio prepoznat kao mirno mjesto u kojem su ljudi mogli da odmore, a bojim se da više neće biti tako”, kazala je Davidović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *