Prvi sportista izlistan na berzi

Dodajte komentar

Američka brokerska kuća Fantex želi da proširi berzu sportista na NBA i atletiku, a ubuduće će nuditi i – muzičare i glumce.

Navijači i obožavaoci sportskih zvezda konačno, barem u Americi, mogu da dobiju i neki povraćaj na uloženu vjeru. Brokerska kuća Fantex iz San Franciska u ponedeljak je na berzi ponudila 421.000 deonica zvezde NFL kluba ‘San Francisko 49ers’, Vernona Dejvisa.

Prvi sporista ikada izlistan na berzi, Vernon je svoj IPO započeo sa 10 dolara po dionici, do sredine dana vrijednost je porasla 10 odsto, a trgovalo se sa sto i jednom deonicom. Trenutno su na 10,5 dolara.

 4 miliona na ruke

U zamjenu za 4 miliona dolara isplaćenih unaprijed, Dejvis je s Fantexom potpisao ugovor po kojem im prepušta 10% buduće dividende na sebe. Na cijenu deonica Vernona Dejvisa uticaće vrijednost njegovih budućih ugovora s klubovima, sponzorskih ugovora i drugih izvora prihoda njegovog brenda. Ulagačima će se isplaćivati i dividenda od Dejvisove “penzije”, odnosno karijere koju će započeti nakon što prestane da aktivno igra američki fudbal.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Širenje na zabavu

Fantex je još prošle godine imao sličan ugovor o izlasku na berzu sa zvijezdom ‘Hjuston Teksansa’, Arijenom Fosterom. Njegov IPO bio je planiran za decembar 2013. ali se Foster povrijedio i završio na operaciji, pa se od ovog dogovora odustalo. Fantex sada pregovara s napadačem ‘Bafalo Bilsa’ EJ Manuelom. Ova brokerska kuća želi da razvije berzu sportista i u budućnosti je proširi na druge industrije, kako bi zainteresovani investitori mogli da ulažu i u – muzičare i glumce.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *