Stopirano izdavanje radnih dozvola strancima

Dodajte komentar

Zavod za zapošljavanje Crne Gore stopirao je izdavanje novih radnih dozvola strancima za zapošljavanje u našoj državi. Kvota je premašena za više od 1.500 dozvola.

Umjesto planiranih 6.208, Zavod je do 5. maja izdao 7.758 dozvola.

Načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju u ZZZCG Danka Ćetković kazala je da je riječ o obustavi dozvola koje se prvi put traže, a obnovljene dozvole poslodavci će i dalje dobijati.

Komentarišući veliko interesovanje privrednika u protekla četiri mjeseca, Ćetković je navela dva osnovna razloga koja su uticala na broj izdatih dozvola.

„Poslodavci su požurili iz straha od novog zakona o zapošljavanju stranaca, kojim se najavljuju strožija i mnogo komplikovanija pravila. Sa druge strane, zbog kaznenih mjera u suzbijanja sive ekonomije, uzimanjem dozvola poslodavci legalizuju rad već zaposlenih stranih radnika“, objasnila je Ćetković.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Unija poslodavaca, prema riječima generalnog sekretara Suzane Radulović, zamjera što postojeći sistem izdavanja dozvola ne dozvoljava da se neiskorišćene dozvole ponovo izdaju.

„Ukoliko poslodavac ne obavi kompletan postupak uzme radnu dozvolu od Zavoda, zatim potvrdu o boravištu od MUP-a i prijavi radnika Poreskoj upravi, on nije iskoristio radnu dozvolu. U tom slučaju dozvola se evidentira kao izdata i drugi poslodavac je ne može koristiti“, naglasila je Radulović.

Više od 80 odsto dozvola izdato je za pomoćne poslove, koje obavljaju nekvalifikovani radnici u građevinarstvu, turizmu, poljoprivredi i trgovini. Skoro polovina radnika dolazi iz Srbije, sa prostora gdje je obrazovni sistem poput našeg, pa pada u vodu obrazloženje poslodavaca da uvoze stručni kadar. Kada su u pitanju zanimanja, odnosno poslovi na kojima se angažuju stranci u Crnoj Gori, to su u oblasti ugostiteljstva najčešće konobari, šankeri, sobarice i kuvari. U oblasti građevinarstva to su polukvalifikovani i nekvalifikovani radnici, armirači, tesari, zidari, moleri-farbari, fasaderi, instalateri, monteri, zavarivači, keramičari, građevinski tehničari i bravari.

Najviše stranaca koji se zapošljavaju u Crnoj Gori dolazi iz Srbije 43,93 odsto, Bosne i Hercegovine 21,08, Ruske Federacije 13,71 i Makedonije 6,66 procenata.Najmanje su traženi ljudi sa višim i visokim obrazovanjem i to svega 5,5 odsto.

Podsjetimo, radne dozvole izdaje Zavod za zapošljavanje. Taj posao trebalo je da obavlja do sredine godine, za kada je planirano da se objedini postupak izdavanja boravišne i radne dozvole strancima. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće radne i boravišne dozvole strancima.Umjesto štambilja u pasošima, MUP će strancima izdavati plastificirane lične karte i plastificirane radne dozvole.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *