Sreća je tamo gdje žive kenguri

Dodajte komentar

Najsrećnija zemlja na svijetu je, već četvrtu godinu zaredom, Australija koja je, prema izboru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pobijedila Norvešku i Švedsku na listi najrazvijenijih država.

“Zemlja kengura” je pobijedila prema izboru OECD koja najsrećnije zemlje rangira na osnovu 11 različitih kriterija koje, pretpostavlja se, utiču na srećan život, a “indeks sreće” rezultat je desetogodišnjeg istraživanja.

OECD je s istraživanjem započeo ranih 2000. prateći indikatore kao što su prihod stanovništva, obrazovanje, zdravstvo ili zdrava okolina.

Australijanci tako uživaju natprosječan kvalitet života prema gotovo svim kriterijumima (okolina, učešće građana u izborima, zdravlje, prihod, bogatstvo). Prema 60.000 ljudi koji su dosad učestvovali, najvažniji faktor sreće je zadovoljstvo životom, a prate ga zdravlje i obrazovanje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ipak, prioriteti nisu isti u Norveškoj ili, primjera radi, Japanu gdje je lična sigurnost najvažnija. Latinska Amerika obrazovanje je smjestila na prvo mjesto, dok Australijanci sreću pronalaze u dobrom odnosu između rada i slobodnog vremena.

Među prvih deset više se ne nalaze Velika Britanija i Island, a na samom dnu ljestvice smjestile su se Grčka, Meksiko i Turska. Međutim, čak i zemlje na dnu imaju čemu da se raduju, pa su tako Grci natprosječno zadovoljni zdravstvom i okolinom.

Najsrećnije zemlje prema OECD:

1. Australija
2. Norveška
3. Švedska
4. Danska
5. Kanada
6. Švajcarska
7. SAD
8. Finska
9. Holandija
10. Novi Zeland

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *