Švajcarska najskuplja na planeti

Dodajte komentar

Švajcarska i Norveška su dvije zemlje u svetu gdje je život najskuplji, potom su to Bermudska ostrva, Australija i Danska, saopštila je danas Svjetska banka.

Među zemljama sa visokim dohotkom, SAD nudi najjeftiniji život, otkrila je studija koju je radila Svjetska banka.

Suprotno, zemlje sa najnižim cijenama na tržištu su Egipat, Pakistan, Mjanmar, Etiopija i Laos, navodi se u istraživanju koje se bazira na vrijednosti lokalne valute i kupovnoj moći stanovništva, prenosi švajcarski list 20 minit.

Sjedinjenje Američke Države, prva ekonomija u svijetu, zauzele su 25. poziciju po skupoći, što je daleko iza većine drugih zemalja sa visokim dohotkom po stanovniku. Uporedivu kupovnu moć imaju Katar, Makao, Luksemburg, Kuvajt i Brunej.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako dalje navodi list, jedna slična studija iz 2005. godine otkrila je da zemlje sa srednjim dohotkom imaju značajniji udio u svjetskoj ekonomiji, koji se sve više povećava, na račun najbogatijih i najsiromašnijih država.

U 2011, godini, prema podacima Svjetske banke, skoro polovina svjetskog dohotka koji je tada iznosio oko 90.600 milijardi dolara, potekla je od zemalja sa slabim ili srednjim dohotkom.

Malavi, Mozambik i Liberija imaju najniži BDP po glavi stanovnika, odnosno manje od 1.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *