Profit crnogorskog Telekoma 24,6 miliona

Dodajte komentar

Prihod Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu iznosila je 24,6 miliona eura, što je dva odsto ili 0,5 miliona eura manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Pad prihoda, u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, uzrokovan je smanjenjem prihoda od interkonekcije, fiksnih i mobilnih govornih usluga, prihoda od poruka i turista, kao i prihoda od usluga prenosa podataka.

“Pad prihoda od tih usluga je djelimično nadoknađen većom prodajom opreme, povećanim ICT, IPTV i prihodima fiksnog broadband interneta, kao i prihodima od mobilnog interneta”, navodi se u saopštenju kompanije.

Operativni troškovi, bez troškova amortizacije i specijalnih efekata, smanjeni u odnosu na isti prošlogodišnji period 0,9 milona eura, odnosno šest odsto, najviše kroz postignute uštede indirektnih troškova.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije, kada se isključe specijalni uticaji (EBITDA) iznosila je 9,6 miliona eura, što predstavlja rast od 0,3 miliona eura ili četiri odsto, u poređenju sa prošlom godinom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

”U odnosu na prvi kvartal prošle godine, operativni profit (EBIT) i neto dobit, porasli su 0,9 miliona, na iznos od 5,1 milion eura, odnosno 0,6 miliona, na iznos od 4,8 miliona eura”, saopšteno je iz Telekoma.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Ruediger Schulz, rekao je da rezultati u prvom kvartalu još jednom potvrđuju da je strategija kompanije najbolji odgovor na izazove sa kojima se suočavaju u poslovnom okruženju.

„Uprkos usporenim ekonomskim kretanjima i cjelokupnoj situaciji na tržištu telekomunikacija, naše poslovanje je i dalje solidno, zahvaljujući rastu ICT i IPTV prihoda, boljoj prodaji opreme i rastu prihoda od fiksnog broadbanda i mobilnog interneta. Međutim, naši glavni faktori rasta ostali su nepromijenjeni i zadovoljni smo što možemo da istaknemo konstantan rast širokopojasnih servisa”, kazao je Schulz.

On je naveo da je očigledno da korisnici prepoznaju visok kvalitet i superiornost tih servisa, što je i rezultiralo povećanjem broja broadband internet i IPTV korisnika za šest odsto, odnosno devet odsto.

„Zahvaljujući stalnom fokusu na smanjenje troškova, bili smo u mogućnosti da poboljšamo profitabilnost. Crnogorski Telekom drži vodeću poziciju u postpejd mobilnom segmentu, kao i na tržištu tv operatera, nudeći kvalitetne i inovativne proizvode i usluge po pristupačnim cijenama“, rekao je Schulz.

Kompanija će ove godine, kako je dodao, ostati fokusirana na investiranje u svoje resurse, poboljšanje mreže i širenje portfelja usluga.

U prvom kvartalu, baza korisnika fiksnog broadbanda (ADSL i Optika) i Extra TV korisnika, porasla je 4,5 hiljada ili šest odsto, odnosno pet hiljada ili devet odsto, u odnosu na prošlogodišnji uporedni period.

Ukupan broj ADSL i Optika priključaka iznosi 75,4 hiljade, a Extra TV-a 62,7 hiljada. Extra TV je zadržao lidersku poziciju na tržištu TV operatera sa tržišnim udjelom od 42,3 odsto.

Krajem prvog kvartala ove godine, korisnici Telekom mobilne mreže koristili su 333 hiljade SIM kartica, što je dva odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Takvo kretanje je, kako je objašnjeno iz kompanije, najviše uslovljeno smanjenjem broja korisnika u pripejd segmentu, za osam hiljada, odnosno četiri odsto, dok je u isto vrijeme pripejd tržišni udio od 31,2 odsto ostao stabilan.

“Broj postpejd korisnika je takođe stabilan, iako je postpejd tržišni udio smanjen 1,6 procentnih poena, na 42,4 odsto. I pored toga, Crnogorski Telekom je tržišni lider u tom segmentu, sa tržišnim udjelom od 35,1 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *