Pogledajte prvu kuću iz 3D printera

Dodajte komentar

Kompanija WinSun iz istočne Kine ”odštampala” je samo u jednom danu 10 kuća u punoj veličini, koristeći 3D printer.

Kako prenosi portal rt.com, u tom postupku je korišćen cement koji se brzo suši, ali su tvorci oprezni i ne otkrivaju tajnu ove tehnologije. Kompanija je kuće pravila u štampaču sa stranicama širine 10 metara i visine 6,6 metara uz mlaz koji je dolazio iz više pravaca.

Zidovi su pravljeni sloj po sloj od cementa i gradjevinskog, ili rudarskog otpada. Pronalazač štampača Ma Jihe je kazao da je za dobijanje prirodnog kamena potrebno zaposliti rudare, iskopati blokove kamena i usitniti ga u dijelove, a sve to oštećuje životnu sredinu.

Iako mu je za dizajniranje 3D štampača trebalo 12 godina, Jihe vjeruje da će ovaj proces biti kako ekološki, tako i ekonomski isplativ. Sa 3D štampačem se reciklira rudarski otpad i pretvara u upotrebljive materijale.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jihe je objasnio da je moguće štampati gradjevine bilo kakvog digitalnog dizajna koje im donesu klijenti, dodavši da je to brzo i jeftino. Korišćenje ovih tehnologija sprečava izloženost gradjevinskih radnika opasnim materijalima i prašini, naveo je Jihe.

Provjera kvaliteta “štampanih” zgrada se sprovodi za svaki pojedinačni komad, jer za njih još ne postoje pravila izgradnje, a 3D kuće još nisu obuhvaćene kineskim zakonodavstvom. Trenutna serija kuća je jednospratne strukture, a kompanija se nada će će njihova tehnologija biti korišćena i za pravljenje nebodera. Pogledajte:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *