Evo kako trguje Švajcarska

Dodajte komentar

Vrijednost švajcarskog izvoza u prvom tromjesečju porasla je 4,4 odsto, na 51,3 milijarde franaka, što je najsnažniji rast od trećeg kvartala 2012.

Istovremeno, uvoz je zabilježio rast od 2,2 odsto, na 44,4 milijarde franaka, čime je spoljnotrgovinski suficit povećan za 1,2 milijarde, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 6,9 milijardi franaka, ističe se u saopštenju Federalne uprave carina, koje prenosi švajcarski list 24 sata.

Hemijska industrija, sa farmacijom, kao jedna od najuspješnijih izvoznih branši, zabilježila je rast izvoza od 7,3 odsto, i to deveti put u periodu od 10 uzstopnih kvartala.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Po stopi rasta, ispred hemijske je industrija plastike (8,7 odsto), a na trećem mjestu mašinska industrija i elektronika (5,9 odsto). Nešto niže stope rasta izvoza u prvom kvartalu zabilježile su i metalurgija, industrija satova i proizvodnja nakita i bižuterije.

Suprotno, pad izvoza imala je tekstilna industrija (0,1 odsto), kao i precizna mehanika (0,8 odsto). Osjetniji pad bilježi pehrambena industrija, pića, duvan (2,4 odsto) i grafička i industrija papira (2,7 odsto).

Što se regionalne prodaje tiče, švajcarski izvoz je porastao prema svim kontinentima, izuzev Okeanije, gdje je smanjen 8,6 odsto.

Prema Evropskoj uniji povećan je 5,7 odsto, a najveći rast ostvaren je prema Velikoj Britaniji, Belgiji i Španiji, ali je izvoz značajno porastao i prema Francuskoj i Njemačkoj, koja je glavni spoljnotrgovinski partner Švajcarske.

Prodaja švajcarskih proizvoda i usluga porasla je i u Južnoj Americi (7,8 odsto), uz rast od čak 70 odsto na meksičkom tržištu, ali je opala u Brazilu (7,1 odsto). Izoz u Sjevernu Ameriku povećan je 3,9 odsto, i čak 4,2 odsto samo u SAD.

Prema Aziji, u prvom kvartalu ove godine, švajcarski izvoz bio je u porastu od 1,2 odsto, uz rast od 23,1 odsto prema Kini i 8,3 odsto prema Japanu. Suprotno, prodaja u Indiji opala je 23,5 odsto.

Na afričkom kontinentu, u prvom kvartalu ove godine, ostvaren je rast izvoza od 8,2 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *