Ukrajina optužila Sberbank za finansiranje terorizma

Dodajte komentar

Generalno tužilaštvo Ukrajine optužilo je najveću rusku banku, Sberbank, za finansiranje terorizma, javlja Ruski vjesnik. Zbog toga bi ona mogla izgubiti dozvolu za rad. Najveće ruske kompanije, kao što su mobilni operater MTS i internetski pretraživač Jandeks, značajno smanjuju ulaganja u oglašavanje na ukrajinskim TV kanalima.

Generalno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je kazneni postupak protiv Sberbanka, a sumnjiči se za finansiranje terorizma, izjavio je v. d. generalnog državnog tužioca Ukrajine Oleg Mahnicki. Prema njegovim riječima, ukupno je pokrenuto i upućeno sudu 300 kaznenih postupaka protiv 14 banaka. Zasada nisu objavljeni detalji o tome pripada li svih 14 optuženih banaka ruskim bankarskim grupama, niti za što se konkretno terete. Nakon toga je zgrada glavnog ureda Sberbanka u Kijevu polivena bojom i išarana grafitima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako piše Ruski vjesnik, detaljnom provjerom nije otkriven nijedan slučaj kršenja zakonodavstva Ukrajine, navode portparoli banke, te do danas banka-kći Sberbank od nadležnih organa Ukrajine nije primila nikakve žalbe ni prigovore koji bi se odnosili na pranje novca i finansiranje terorizma. Zbog toga Sberbank ne isključuje mogućnost da se obrati jednoj od vodećih međunarodnih pravnih kompanija u cilju zaštite svojih interesa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *