Regionalni giganti zapošljavaju mlade

Dodajte komentar

Ukupno 21 kompanija iz regiona, među kojima i Naftna industrija Srbije, MK grupa, Nestle, NLB banka, i Agrokor, potpisale su povelju o saradnji kojom se obavezuju da će u narednom periodu zapošljavati mlade.

Povelja je potpisana u Dubrovniku na međunarodnoj konferenciji „HR Business Arena 2014“ koju već 12. put organizuje Infoarena.

“Najveće kompanije su prišle ovoj inicijativi i obećale su da će u sledeće tri godine raditi na tome, kroz zajedničke programe zapošljavanja, edukaciju”, rekla je Tanjugu programska direktorka konferencije i vlasnica kompanije Tagoras, Karmen Majetić Pavić.

Ova povelja o saradnji nastala je zbog velikog problema nezaposlenosti mladih u svijetu, a naročito kod nas u regionu, rekla je Majetić Pavić i navela da mladi koji završe srednju školu ili fakultet obično nisu spremni za tržište rada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cilj je da kompanije potpisnice sarađuju. Svako je, na primjer, zadužen da da predstavnika i oformićemo malo društvo. To društvo će međusobno razmjenjivati informacije kako zaposliti mlade i kako ih uključiti u svoje programe obuke, kazala je sagovornica Tanjuga.

Prema njenima riječima, cilj je i da se mladi informišu o tome šta se dešava u regionu. Naša odgovornost će biti i da im ukažemo koje kompanije podstiču programe zapošljavanja. Planiramo da uključimo i javni sektor, državne institucije i obrazovni sistem, navela je Majetić Pavić.

Dogovoriće se, kako kaže, i konkretni načini komuniciranja i rada. Ona je najavila da će krajem septembra napraviti još jednu HR Arenu u Hrvatskoj, a početkom oktobra i u Beogradu gdje će, spustiti ovu problematiku na lokalni nivo i razgovarati operativno.

“Želja nam je da na neki način pokrenemo zajedničku saradnju privrede i države, jer u državnim institucijama nisu u stanju da rješavaju problem nezaposlenosti mladih, koji su naša budućnost”, rekla je Majetić Pavić.

Povelju su potpisale MK grupa, NIS Gazpromneft, Nelt grupa, Agrokor, A.T.Kerni, Atlantic grupa, Delta holding, Gorenje, Holding Slovenske elektrane, IBM Croatia, IEDC, Nestle Adriatic, NLB banka, Podravka, Privredna banka Zagreb, S&T, Telenor Srbija, Telenor Montenegro, Vip net, Stiria Croatia i Bingo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *