Lekcija mladog milijardera: Sami ste sebi najveći neprijatelj

Dodajte komentar

Nicholas Woodman, milijarder i osnivač GoProa, tvrdi kako je njegov najveći strah zpravo on sam. Nicholas ima 37 godina i jedan je od najmlađih milijardera na svijetu. I ne samo to, njegov novac nije naslijeđen već ga je sam stekao s kompanijom GoPro koja proizvodi dodatke za digitalne kamere koji se mogu montirati po cijelom tijelu i tako snimati nevjerovatne video snimke.

Zanimljivo je i to da su Woodmanu propala prva dva posla, i da je trebalo da se sa roditeljima preseli i danonoćno radi kako bi vratio dugove. Woodman uvijek otvorene govori o svojim pokušajima i greškama i s nostalgijom se prisjeća vremena kada je bio toliko siromašan da je živio i radio u starom VW kombiju. Danas zahvaljujući popularnosti smiješnih videa na kanalu YouTube, Woodmanova kompanija zarađuje 500 miliona dolara godišnje. Naime, Woodman je shvatio kako ljudi žele kameru kojom mogu snimati sami sebe u svim mogućim situacijama i zabavljati cijeli svijet ludorijama. Na pitanje koja ga je knjiga najviše motivisala, Woodman je odabrao knjigu Davida Pressmana ‘Patentiraj to sam’.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Woodman tvrdi kako je njegov najveći strah zapravo on sam. Objašnjava kako je naučio najvažniju lekciju u životu. “U privatnom životu, ali i u poslovanju, sami ste sebi najveći neprijatelj. Ili ste si najveći motivator… Niko vam ne može naškoditi kao što možete sami sebi”.

Wodmanov život je prava potvrda navedene lekcije. Naime, njegova kompanija GoPro je njegov drugi startup. Njegov prvi startup funBag, marketinška kompanija, se ugasila 2000. godine nakon što je došlo do pada vrijednosti dionica internetskih “dot-com” kompanija (internetski balon), nakon čega je prodao kompaniju te izgubio posao.

Njegov startup GoPro je kasnije osmislio kada je tražio uređaj koji bi ga snimao dok surfuje. Tako je odlučio osmisliti prototip kamere koji možete nositi pričvršćenom na željenom dijelu tijela. Na navedenom je projektu radio čak 18 sati dnevno. Takođe je prilikom izrade prototipa na leđima imao torbu punu energetskog pića Gatorade kako bi si uštedio odlazak u kuhinju, prenosi Forbes. Između ostaloga je za potrebe osnivanja kompanije posudio od majke 35.000 dolara te prodavao školjke u Kaliforniji, zajedno za suprugom, kako pi prikupio sredstva. Zahvaljujući Woodmanovoj ustrajnosti Forbes mu je procijenio bogatstvo na čak 1,3  milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *