Ko kupuje Telekom Slovenije?

Dodajte komentar

Rok za iskazivanje interesa za kupovinu skoro tri četvrtine vlasničkog udjela u Telekomu Slovenije ističe večeras.

Poziv, kojim je državni fond SOD u ime slovenačke vlade od zainteresovanih investitora zatražio da iskažu pisani interes za buduće prikupljanje ponuda, objavljen je početkom mjeseca.

Prodaje se paket od 4,75 miliona dionica ili 72,75 odsto od ukupnog broja akcija slovenačkog nacionalnog telekomunikacionog operatera koji je u vlasništvu države, Kapitalske družbe (KAD), osiguravajućeg društva Triglav i Pozavarovalnice Sava, preneo je internet portal Biznis.

Slovenačka vlada i parlament su prošle godine Telekom Slovenije stavili na spisak kompanija koje će prodati u prvom krugu privatizacije. Na tom spisku nalazi se 15 kompanija u kojima država ima udio u vlaništvu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kao najozbiljnijeg potencijalnog kupca slovenačkog telekomunikacionog operatera mediji već duže vrijeme spominju Deutsche Telekom, sa mogućnošću da kupovina bude izvedena preko njegove hrvatske kompoanije HT ili preko Magyar telekoma.

Kao mogući zainteresovani investitori spominjale su se i ruske kompanije Sistem Holding i Gazprom Telekom, turski Tuerk Telekom i nordijski Telenor, kao i više investicionih fondova.

Telekom Slovenije ostvario je u prošloj godini 52,3 miliona eura čiste dobiti, što je 17 odsto više nego prethodne godine, a njegovi poslovni prihodi iznosili su 799,2 miliona eura. Neto finansijski dug Telekoma Slovenije krajem 2013. iznosio je 341,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *