Termoelektrana Pljevlja krši pravila EU

Dodajte komentar

Nove elektrane na ugalj u zemljama na putu ka EU mogu prekoračiti odredbe o zagađenju ako se budu gradile prema objavljenim planovima, upozorila je savjetodavna pravna firma iz EU. Odredbe evropskog zakona o industrijskoj emisiji vjerovatno će prekršiti termoelektrane “Kolubara B” u Srbiji, “Pljevlja II” u Crnoj Gori i “Tuzla 7”, “Stanari” i “Banovići” u Bosni i Hercegovini (BiH), prenio je portal Euraktiv.

Sporazum o Energetskoj zajednici iz oktobra 2013. obavezuje zemlje Zapadnog Balkana, Moldaviju i Ukrajinu da od 1. januara 2018. postupaju u skladu sa Poglavljem III Direktive EU o industrijskoj emisiji (zagađivača).

Međutim, pet novih termoelektrana na lignit – u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, moglo bi da prekrši tu odredbu, smatraju analitičari savjetodavne firme “Frenk Bold” (Frank).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“To u praksi znači da postoji veliki rizik od nepredviđenih dodatnih troškova za investitore u elektrane, kao i za potrošače struje, jer će možda morati da u poslednji čas pribjegnu adaptaciji tehnologije kako bi sa približavanjem 2018. obezbijedili poštovanje evropskih propisa”, upozorila je advokat “Bolda” Kristina Šabova.

Ona je dodala da vlade u regionu moraju da shvate da posle 2018. godine neće moći da izbjegnu poštovanje odredbi evropske direktive za nove elektrane.

Potencijalna ekološka i šteta po zdravlje ljudi od termoelektrana na ugalj već je izazvala proteste aktivista u Ukrajini gde su na snazi niski regulatorni standardi za opasne zagadjivače, poput mono-azot-oksida (NO i NO2) i sumpor-dioksida (SO2).

Planirana elektrana na lignit “Stanari” u BiH kompanije EFT, koja se gradi, dobila je ekološku dozvolu za dva do tri puta veću emisiju SO2, NO i NO2 i prašine nego što je predviđeno propisima Energetske zajednice. Sekretarijat Energetske zajednice razmatra zvaničnu žalbu zbog “Stanara” koju je januara podnio banjalučki Centar za životnu sredinu.

Koordinatorka za istraživanja u CEE Benkvoč netvork Pipa Galop (Pippa Gallop) kaže da će, ako se takvi projekti nastave dok ostale evropske zemlje nastoje da podstaknu upotrebu uglja, poštovanje Direktive o industrijskoj emisiji biti “minimalan zakonski uslov” koji će morati da se primenjuje.

CEE Benkvoč netvork (CEE Bankwatch Network) je mreža centralne i istočne Evrope za praćenje aktivnosti međunarodnih finansijskih institucija.

Galop smatra da vlastima na Balkanu treba ukazati da zemlje koje žele da uđu u Evropsku uniju mogu da očekuju dalje promjene zakona o životnoj sredini i klimi koje će “gotovo sigurno” uticati na njihova ulaganja u ugalj.

“Takođe, vlade i investitori u tom regionu moraju da shvate da izgradnja novih elektrana na ugalj više ne predstavlja dobru priliku za ulaganja, s obzirom na visoku cijenu po klimu i zdravlje i visoku stopu neuspjeha takvih projekata”, zaključila je Galop.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *