Smanjena država i kvalitet zdravstva, njemački primjer

Dodajte komentar

“Koliko ima zaposlenih u vašem odjeljenju? Koliko bi zaposlenih moralo biti, da bi se radom obezbijedio potreban kvalitet?« Ova pitanja su 19. februara 2013. aktivisti sindikata Ver.di postavili zaposlenima u ukupno 200 kliničkih centara u Njemačkoj. Ne samo medicinskom osoblju, nego i zaposlenima u bolničkim kuhinjama, praonicama, osoblju zaduženom za tehničke poslove i higijenu.

Prema nalazima, u njemačkim klinikama bi se moralo zaposliti još oko 162.000 osoba. Samo u bolnici u Sulcbahu (Sulzbach) u pokrajini Saarland nedostaje 146 zaposlenih, da bi se mogle pružiti medicinske usluge odgovarajuceg kvaliteta. Upravnica jednog odeljenja je, na primer, odgovorila sledeće: “Kada sam 1999. započela sa radom, bilo nas je 8 kolega i koleginica u odjeljenju. Danas nas je samo četvoro, iako se obim rada višestruko povećao”.

Anketom koju je realizovao Ujedinjeni sindikat usluga – Ver.di je obuhvaćeno 3.900 bolničkih odjeljenja, čiji su zaposleni anketirani o opterećenju na poslu i uslovima rada. Od ukupnog broja radnih mjesta, koji prema nalazima ove ankete nedostaju, 70 hiljada se odnosi na sektor njege, a 92 hiljade mjesta bi trebalo otvoriti u sferi medicinskih usluga, medicinsko-tehničkih službi, upravljanja i ostalih usluga. Treba primijetiti da je 82% personala u oko 2.000 bolnica u zemlji zaposleno na poslovima njege i medicinskih usluga. “Besmislena konkurencija izmedu bolnica i problem sa vrlo niskim udjelom stručne radne snage moraju biti okončani”, kaže članica uprave sindikata Ver.di Elen Paške (Ellen Paschke). Radna opterećenja su u mnogim bolnicama prešla svaku mjeru. “Moraju biti uspostavljeni kriterijumi koji ce biti na korist pacijenata”, navodi Paškeova.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ova anketa o stanju u bolnicama je prva ove vrste. Do sada je potreba za radnom snagom prije svega procjenjivana na osnovu poslovnih kriterijuma samih zdravstvenih ustanova, dok opterećenja na radu, uslovi rada i potrebe pacijenata uopšte nisu zajednički uzimani u obzir. Paškeova naglašava, da se bolničke usluge ne smiju orijentisati prema cisto tržišnim pravilima. “Ko leži kao pacijent na urgentnom odjeljenju, kao učesnik na tržištu nema više nikakvog izbora”. Do sada je u bolnici u Sulcbahu bilo 620 radnih mjesta. Ona su sertifikovana posebnim “ver.difikatom” (ver.di sertifikatom) sa pečatom “Tvoja bolnica ima ver.di potvrdu”, isto kao i 146 radnih mjesta koja nedostaju. Ocjena za ovu bolnicu glasi “opterećenje na radu je nepodnošljivo”. Svako pojedinačno odjeljenje ove bolnice dobilo je jednu takvu potvrdu sa istim nalazom. I u svim ostalim bolnicama, kako se pokazalo, nalazi su vrlo slični.

Ne samo iz tog razloga je ver.di u proljeće 2011. pokrenuo kampanju “Smanjiti pritisak” (Der Druck muss raus). Ovi nalazi omogućavaju povećanje pritiska na bolničke uprave i političke krugove. Zaposleni u zdravstvu i sindikat ver.di zahtijevaju ništa manje nego jednu pravu zdravstvenu zaštitu, zakonsko rešenje u vezi sa zapošljavanjem personala i više novca za klinike. Zato što se kroz rad ne smije obolijevati i zato što samo sa dovoljnim brojem zaposlenih mogu biti pružene dobre zdravstvene usluge.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *