Novi Zakon o potrošačkim kreditima: Razlike u kamatama i do 400 eura na kredit od 5.000

Dodajte komentar

Centralnoj banci (CBCG) je od početka primjene zakona o potrošačkim kreditima pet građana podnijelo prigovor protiv banaka zbog oglašavanja, ugovaranja i primjene ugovora o kreditu, dok je vrhovna monetarna institucija zbog nepoštovanja zakona kaznila dvije banke.

Zakon o potrošačkim kreditima počeo je da se primjenjuje od prvog februara ove godine. Najznačajnija novina je da banke imaju obavezu da u odobravanju potrošačkih kredita klijentima ponudu daje na posebnom obrascu CBCG kojim je precizirano šta sve taj proizvod mora da sadrži.

Klijent, zahvaljujući tom obrascu, može da upoređuje ponude banaka i vidi koja je najjeftinija i gdje mu se najviše isplati da uzme kredit.

“CBCG je tokom postupka kontrole izrekla određene mjere prema bankama koje su prekršile član 8 zakona o potrošačkim kreditima”, kazao je za Televiziju “Vijesti” predstavnik CBCG Nikola Bašanović, ne precizirajući koje su dvije banke kažnjenje.

“Vijesti” su obišle šaltere nekoliko banaka gdje su se uvjerile da banke uručuju obrasce čiju je sadržinu propisala vrhovna monetarna institucija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na obrascu je dostupan opis glavnih karakteristika proizvoda (iznos koji je klijentu dostupan, način isplate novca, visinu mjesečne rate, broj rata koji treba da plati, ukupni iznos koji vraća banci sa kamatama i instrumente za obezbjeđenje kredita).

Obrazac sadrži i troškove kredita gdje su navedeni podaci o nominalnoj i efektivnoj kamatnoj stopi, troškovi provizije za obradu kreditnog zahtjeva, podaci o polisi osiguranja ako je potrebna za odboravanje kredita i hipoteci, a navedene su i posljedice u slučaju da se kredit ne izmiruje redovno.

Klijentima su dostupne i informacije o tome pod kojim uslovima mogu da raskinu ugovor o kreditu, pod kojim uslovima mogu prijevremeno da otplate kredit, kao i razlozi zašto im banka odbija zahtjev za kredit.

Koliko je nova procedura u odobravanju kredita povoljna za građane može se vidjeti i na primjeru potršačkog kredita od 5.000 eura. Pod pretpostavkom da se uzima na petogodišnji period i uz mjesečnu ratu koja bi se kretala u visini od oko 100 eura svakoj banci bi se vratio drugi iznos novca.

U NLB Montenegrobanci mjesečna rata bi bila oko 106 eura, a nakon pet klijent bi vratio 6.444 eura.

U CKB banci 5.000 eura „upakovanih” u mjesečnu ratu od 111 eura na kraju košta 6801 euro, u Sosijete Ženeral banci za isti iznos kredita mjesečno rata bi bila oko 108 eura dok bi se nakon pet godina vratilo oko 6.593 eura, u Prvoj banci bi rata bila oko 113 eura pa bi klijent vratio 6.827 eura…

“Podaci CBCG ukazuju da banke poštuju odredbe zakona o potrošačkim kreditima i da prije prihvatanja ponude ili zaključivanja ugovora uručuju potrošačima obrasce. Ako kroz kontrolu rada banaka i drugih kreditnih institucija i na osnovu prigovora klijenata utvrdimo nepravilnosti u skladu sa zakonom povjerenim ovlašćenjima preduzećemo sve zakonom propisane mjere kako bi se otklonile nepravilnosti i obezbijedila potpuna primjena zakona”, kazala je za “Vijesti” šef odeljenja za nadzor potrošačkih kredita CBCG Svetlana Đurović.

Ona je rekla da se CBCG od početka primjene zakona nije obraćao veliki broj građana sa prigovorima što ukazuje na činjenicu da potrošači ili nisu dovoljno informisani o svojim pravima ili da kreditori poštuju zakonom definisana prava potrošača

Prema zakonu, građani imaju pravo da ako smatraju da im je povrijeđeno neko pravo iz zakona podnesu prigovor CBCG o tome. Ukoliko se utvrde nepravilnosti CBCG može zabraniti kreditoru zaključivanje ugovora o kreditu do otklanjanja nepravilnost ili izreći novčanu kaznu maksimalno u iznosu do 40.000 eura.

Zakon o potrošačkim kreditima donosi standarde EU

Bankarski ombudsman Halil Kalač izjavio je ranije da zakon o potrošačkim kreditima uvodi standarde EU u oblasti potrošačkog kreditiranja, te da donosi više prava klijentima.

On je ocijenio da je najbitnija novina to što je klijentima omogućeno da ponudu dobiju od banke na posebnom obrascu CBCG, na osnovu čega će moći da vide gdje je kredit najjeftniji.

Kalač smatra da je bitno i to što po zakonu građani dobijaju potpunije informacije, što imaju pravo na jednostrani raskid ugovora i prijevremenu otplatu kredita po povoljnijim uslovima.

“Do donošenja Zakona o potrošačkim kreditima postojao je sudski vid zaštite koji je podrazumijevao parnični, krivični i vansudski postupak. Novi zakon CBCG omogućava da preduzima upravne mjere što sistem zaštite klijenata podiže na nivo standarda EU”, istakao je Kalač.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *