Ko su 50 najboljih poslodavaca u Americi?

Dodajte komentar

Kada se suočite sa odlukom da birate između posla kojeg volite i onog koji se dobro plaća, zapamtite ovo: možete dobiti ‘i jare i pare’.

Objavljena je druga po redu godišnja lista 50 najboljih američkih poslodavaca, a u organizaciji onlajn savjetodavne kuće PayScale i magazina Business Insider. Njih dvije procjenjuju poslodavce po dva kriterijuma: visini plate i zadovoljstvu zaposlenika.

Biotehnološka kompanija ‘Celgene’ iz Nju Džersija se već drugu godinu zaredom nalazi na vrhu liste, kao najbolji poslodavac u Americi. Zapravo, mnoge najbolje kompanije – poslodavci upravo posluju u industriji čija je specijalnost zdravstvo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tehnološke industrije su prošle godine doživjele procvat, sa kompanijama koje, već po običaju, vode – Google i Yahoo zauzimale su drugo odnosno osmo mjesto. Ove godine, međutim, hajtek kompanije su primjetno pale: Google je pao na osmu a Yahoo na 17. poziciju, dok je Microsoft, koji je lane bio na 14. mjestu, ispao s ove liste.

Inače, u kreiranju svoje rang-liste, ‘Fortune 500’, koristio se podacima Biznis Insajdera, koji je, sa svoje strane, rangirao kompanije primjenom kriterijuma o platama i databazama konsultantske kuće PayScale. Konačni rezultati su određeni kao zbirna ocjena šest kriterijuma: zadovoljstva poslom, količine stresa, fleksibilnosti rasporeda rada, koliko posao znači zaposlenima, visine prosječne plate iskusnih zaposlenika, i “delta plata’ (prosječne plate, upoređene sa drugim kompanijama u istoj industriji). Pošto se smatra da je visina plate jedan od najvažnijih faktora, ona je u ovim proračunima dvostruko ponderisana (odnosno, važnosti pojedinih veličina su, prilikom izračunavanja srednje vrijednosti, dvostruko određivane).

bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *