Italija: Država snižava poreze za građane sa skromnim platama

Dodajte komentar

Novi italijanski premijer, Mario Renci, predstavio je „revolucionarne mjere“ vlade u cilju podsticanja privrednog rasta i povratka povjerenja građana.

Tim mjerama se, između ostalog, predviđa ušteda od preko 22 milijardi eura tokom ove i iduće godine.
Nove mjere podrazumijevaju smanjenje poreza, počev od maja ove godine, za 80 eura mjesečno za građane čiji godišnji prihodi iznose od 8.000 do 26.000 eura, i kojih ima oko 10 miliona, prenio je AP.
U okviru planiranih mjera je i smanjenje od deset odsto poreza i doprinosa za zaposlene.

Rencijevim planom predviđa se i niz ekonomskih mjera radi uštede 6,9 milijardi eura ove godine, i od 15 do 17 milijardi eura 2015. Kako se navodi, planira se smanjenje budžeta lokalnih i regionalnih samouprava, kao i pojedinih ministarstava, u iznosu od 2,10 milijardi eura. Vojni budžet biće uskraćen za 400 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Italijanska vlada očekuje da će državni budžet napuniti sa 900 milijardi eura prodajom dijela voznog parka državnih funkcionera, ograničavajući broj vozila na maksimalnih pet za svako ministarstvo, kao i ukidanjem preferencijalnih tarifa za političke partije tokom predizborne kampanje.

U planu je i smanjenje površine radnog prostora po zaposlenom u državnim službama sa dosadašnjih prosječnih 44 na 24 metra kvadratna. Renci je podsjetio da će plate direktora javnih preduzeća biti ograničene na maksimalnih 240.000 eura godišnje.

Vlada takođe očekuje da će sprečavanjem utaje poreza prikupiti 300 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *