I Rusi švercuju cigarete

Dodajte komentar

Količina falsifikovanih cigareta na ruskom tržištu duvana ove godine bi mogla da dostigne oko 80 miliona paklica, što je dva i po puta više nego 2013. godine.

Prema podacima zajedničkog istraživanja TNS Rosija i BAT Rosija, prošle godine je u Rusiji prodato oko 31,5 miliona paklica falsifikovanih cigareta, prenio je Itar tas.

U prvom tromjsečju 2014. godine falsifikati su činili 0,5 odsto ruskog duvanskog tržišta, pošto je njihov broj za pola godine porastao dva i po puta. U trećem tromjesečju 2013. godine udio je bio 0,2 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je u regionima koji se graniče s Bjelorusijom, udio falsifikovanih duvanskih proizvoda udvostručen. Krajem marta 2014. dostigao je 0,7 odsto ukupne prodaje cigareta na toj teritoriji, u odnosu na 0,3 odsto u septembru 2013. Na granicama sa Kazahstanom udio falsifikovanih cigareta za pola godine je povećan sa 0,3 na 0,4 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na sievernom Kavkazu udeo falsifikata je u prvom tromjesečju ove godine dostigao 1,6 odsto, što je trostruko više od prosjeka Rusije. Međutim, u poređenju sa podacima za septembar 2013. kada je bio 2,6 odsto, udio falsifikata u regionu je smanjen.

Ranije su svi proizvođači duvanskih proizvoda registrovali povećanje falsifikata na tržištu, što se vezuje za rast akciza na duvan. U 2014. godini, akcize su povećane 42,5 odsto, a krajnja cijena je porasla prosječno devet rubalja (0,18 eura) za paklicu.

Istraživanje je sprovedeno u obliku intervjua sa žiteljima Rusije starosti od 19 do 64 godine koji su pušači. Od ispitanika je traženo da pokažu paklicu cigareta koju su imali kod sebe i da odgovore na pitanja.

Od januara do marta 2014. godine autori istraživanja su obavili 5.100 intervjua u regionima koji se graniče s Bjelorusijom i Kazahstastanom i u republikama Sjevernog Kavkaza. Procjenu autentičnosti uzoraka obavljali su stručnjaci duvanske industrije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *