Godišnja inflacija u EU i eurozoni najniža od 2009. godine

Dodajte komentar

Evropska unija i eurozona u martu su zabilježile najniže godišnje stope inflacije od krize u 2009. godine, a u skupini zemalja članica s padom potrošačkih cijena bila je i Hrvatska, objavio je Eurostat.

U 28-članoj EU u martu je godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 0,6 posto, nakon 0,8 posto u prethodnom mjesecu. U martu 2013. iznosila je 1,9 posto. Na mjesečnom nivou potrošačke su cijene porasle za 0,7 posto.

Pad potrošačkih cijena na godišnjem nivou u martu je zabilježen u još sedam zemalja EU-a, najizrazitiji u Bugarskoj, od dva posto. Slijede Grčka i Kipar, s padom cijena od 1,5 odnosno 0,9 posto. U Švedskoj i Portugalu cijene su smanjene za po 0,4 posto, a slijede ŠpanIja i Slovačka, s padom od po 0,2 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U ostalim zemljama članicama potrošačke su cijene porasle, pri čemu je najizrazitiji rast cijena zabilježen u Velikoj Britaniji, od 1,6 posto, a slijede Malta i Austrija, s rastom cijena od po 1,4 posto.

U 18-članoj eurozoni godišnja inflacija u martu je bila u visini 0,5 posto, shodno prvoj procjeni Eurostata od 31. marta. Poređenja radi, u februarui je bila 0,7 posto, dok je u martu 2013. iznosila 1,7 posto. Na mjesečnom nivou i u martu 2014. zabilježen je rast potrošačkih cijena od 0,9 posto, objavio je Eurostat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *