CEAC: Sigurno ćemo dobiti 300 miliona zbog KAP-a

Dodajte komentar

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) je sigurna da će dobiti arbitraže koje je pokrenula protiv Crne Gore zbog Kombinata aluminijuma  i očekuje isplatu 300 miliona eura odštete, saopštio je glavni pravni zastupnik ruske firme, Pavel Primakov.

On je za Dan kazao da su arbitraže veoma teške i skupe procedure i ne sumnjaju da će ih dobiti.

“Odštetu od 300 miliona eura očekujemo zbog toga što je Crna Gora prekršila ugovor o poravnanju. Pokrenuli smo dva arbitražna postupka protiv Crne Gore. U prvom je odštetni zahtjev 100 miliona eura“, precizirao je Primakov.

CEAC je protiv Crne Gore pokrenuo dvije arbitraže, jednu ad hoc, a drugu zbog kršenja ugovora o poravnanju.

Primakov tvrdi da je CEAC, koja je kćerka firme En plus grupe vlasnika Olega Deripaske, u KAP i Rudnike boksita od 2005. investirao 250 miliona eura, a da za uzvrat nije dobio ni cent.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima stečaj u KAP-u se mogao izbjeći, ali je Vlada odlučila da ga uvede.

“Vladi smo predložili plan prema kojem je KAP mogao da bude održiv. Oni su najprije prihvatili plan, ali su kasnije promijenili odluku i tražili uvođenje stečaja. Za uvođenje stečaja u KAP je odgovoran ministar finansija, jer nijedan drugi povjerilac to nije tražio”, rekao je Primakov.

On je kazao da je KAP, odmah nakon uvođenja stečaja, preuzeo Montenegro bonus, koji je u stoprocentnom državnom vlasništvu.

Stečaj u KAP-u je uveden u julu prošle godine na zahtjev Ministarstva finansija po osnovu duga KAP-a od 24,4 miliona eura koje su platili za kredit podgoričke fabrike Deutsche banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *