Hypo bi mogao još ove godine prodati mrežu ogranaka u jugoistočnoj Evropi

Dodajte komentar
Nacionalizirani austrijski zajmodavac Hypo Alpe Adria je danas objavio da bi još ove godine mogao prodati mrežu ogranaka u jugoistočnoj Evropi, prije krajnjeg roka koji je odredila Evropska komisija u zamjenu za odobrenje državne pomoći.

Tu mrežu ogranaka u Hypo ocjenjuju prvorazrednom imovinom dok će ostale dijelove poslovanja ugasiti putem takozvane “loše banke”, podsjećaju Rojters.Riječ je o mreži bankarskih i leasing ogranaka na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Njemačkom bankovnom divu Deutsche Banku povjeren je zadatak vođenja postupka prodaje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Proces privatizacije započet u maju 2012. ušao je krajem prošle i početkom ove godine u fazu u kojoj se dovršetak prodaje finansijskom ili strateškom ulagaču u ovoj godini čini realističnim”, navodi se u saopštenju objavljenom pred konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati poslovanja.

Kasno sinoć Hypo je bio objavio da je u 2013. godini gubitak grupe poskočio na 1,86 milijardi eura, u skladu s prošlotjednim procjenama.

Izdvajanjem problematične imovine u internu “lošu banku” ukupna imovina Hypove mreže ogranaka u jugoistočnoj Evropi u prošloj je godini smanjena na 8,5 milijardi eura, s 10,1 milijarde eura u 2012. Udio loših zajmova lani je tako smanjen je na 12,3 posto, sa 15 posto u godini ranije.

Ako se izdvoje rezervacije za nenaplative zajmove, mreža je osvarila operativnu dobit od 48,3 miliona eura, u odnosu na 110,5 miliona koliko je iznosila u 2012.

U cijeloj su grupi rezervacije u 2013. iznosile 1,36 milijardi eura, u poređenju s 308,5 miliona u 2012.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *