Američke i evropske kompanije mole svoje vlade da ne uvode nove sankcije Rusiji

Dodajte komentar

I dok Bijela kuća najavljuje da aktivno priprema nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na njihove akcije u Ukrajini, američke kompanije, zajedno sa nekim evropskim, protive se tome.

Naime, prema pisanju Financial Timesa, velike evropske i američke kompanije protive se uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji i mole svoje vlade da to ne čine.

Prema navodima lonodonskog dnevnika, te velike kompanije strahuju da bi uvođenje sankcija Rusiji u finansijskoj i energetskoj oblasti, ali i drugim, imalo teške ekonomske posljedice po Zapad.

“Odlučnost Evrope da uvede oštre sankcije Rusiji zbog njenih postupaka u vezi sa Ukrajinom raspada se pod udarcima lobističkih napora u isto vrijeme dok kompanije upozoravaju svoje vlade da bi recipročne mjere Kremlja mogle skupo da ih koštaju”, prenosi Itar-tass pisanje britanskog lista.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Britanska naftni gigant BP je u prvim redovima onih kompanija koje su poslanicima parlamenta i ministrima poručili da će se suočiti sa rizicima ako vlade EU uskoro donesu odluku o sankcijama protiv Rusije.

Među protivnicima sankcija su i njemački BASF i italijanska ENI. “Italijanska energetska grupa ENI saopštava da Evropa, koja kupuje 30 odsto gasa od Gasproma, sebi ne može da dozvoli uvođenje energetskih sankcija Rusiji”, piše FT.

U članku se takođe konstatuje da među evropskim zemljama nema jedinstvenog stava po pitanju sankcija Rusiji, da bi odluka bila donijeta potrebna je saglasnost svih 28 članica EU.

Sancijama se protive i američke kompanije. “Američki poslovni krugovi takođe lobiraju protiv sankcija koje mogu da izazovu recipročne mjere protiv američkih interesa… “, navodi Financial Times.

List citira i izvora iz Kongresa SAD da bi nove eknomske mjere mogle da obuhvate nekoliko ruskih biznismena, jedne banke ili državne kompanije.

“Ipak, šire sankcije u ovom trenutku nisu vjerovatne”, zaključuje FT.

Svetske agencije javljaju da je američki državni sekretar John Kerry je u srijedu ujutro otputovao u Ženevu gdje se treba sastati s evropskim, ukrajinskim i ruskim kolegama na sastanku posvećenom rešavanju krize u Ukrajini. Bijela kuća je upozorila da bi te nove sankcije Moskvi mogle biti neizbježne.

“Aktivno pripremamo nove sankcije”, rekao je portparol Bele kuće Jay Carney.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *