Infografika: Šta utiče na cijenu zlata

Dodajte komentar

Cijena zlata je ponovo u fokusu medija. Portal Trustable Gold je kreirao sjajan grafički prikaz kojim su željeli ilustrovati šta je to što u dugom roku utiče na razvoj cijene zlata, koji su to faktori i koliki je njihov uticaj od početka izbijanja krize 2008.godine pa do danas.

Ideja ove infografike jeste da prikaže odnos tražnje i ponude za zlatom i njihov uticaj na cijenu koja je prikazana kao seizmička kriva koja se vremenom mijenjala u zavisnosti od jačine ponude i tražnje.

Sa grafika se jasno vidi da na početku izbijanja krize centralne banke nisu kupovale zlato (2008. i 2009. godine) što je cijenu zlata držalo na niskom nivou, dok su u isto vrijeme centralne banke prodavale zlato u svom vlasništvu. Kako je kriza jenjavala, centralne banke počinju kupovati zlato, a sve ga manje prodavati što utiče i na rast cijene ovog plemenitog metala. Vrlo značajna činjenica jeste da je udio tražnje centralnih banaka u agregatnoj tražnji za zlatom najmanji (najveći udio imaju zlatare i draguljarnice, zatim špekulanti koji trguju zlatom i tehnološki sektor), ali da je uticaj tražnje centralnih banaka na cijenu zlata izrazito veliki.

Klik na ilustraciju za veći prikaz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *