Devizne rezerve Srbije 10,42 milijarde eura

Dodajte komentar

Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ na kraju marta iznosile su 10,42 milijarde eura.

Veći devizni priliv u toku marta realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrijednosti Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 116,9 miliona eura, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju marta sedam milijardi eura.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 141,8 miliona eura, te isplate dospjelih hartija od vrijednosti Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 101,4 milion eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Odlivi su realizovani i po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 70,1 miliona eura i otplate duga MMF-u u iznosu od 64,5 miliona eura.

U martu je dinaru nominalno povećana vrijednost prema evru za 0,5 odsto, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala prodajom 210 miliona eura i kupovinom 20 miliona eura radi smanjenja prekomjernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *