Unaprijediti odnose sa Italijom

Dodajte komentar

Predstavnici crnogorske Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Direktorata za ekonomski razvoj Italije i agencije Sangro Aventino potpisali su danas sporazum o saradnji kojim će se uspostaviti institucionalna osnova za razvoj servisa za male firme.

Direktor crnogorske Direkcije, Aleksandar Pavićević rekao je da Crna Gora poklanja posebnu pažnju stalnom unaprijeđenju ekonomskih odnosa s Italijom, što između ostalog podrazumijeva veće angažovanje crnogorskih preduzeća na italijanskom tržištu i veće prisustvo italijanskih investitora u Crnu Goru.

“Kreiranje ekonomske politike ne može se odvojiti od političke i socijalne sfere pa se ekonomski odnosi Crne Gore i Italije dobrim dijelom određeni nastojanju Crne Gore da postane dio Evropske unije (EU)”, rekao je Pavićević nakon potpisivanja sporazuma.

On je dodao da je prisustvo italijanskih firmi u Crnoj Gori visoko pozicionirano i da je Italija od velikog značaja kao investitor i strateški partner.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Italijanske firme su prisutne prije svega u sektoru energetike, ali značajne mogućnosti postoje u turizmu, infrastrukturi i zaštiti životne sredine”, saopštio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, dvije države, osim u sektoru direktnih stranih investicija, moraju da porade na pitanju bolje trgovinske povezanosti.

“Potrebno je više obostranih inicijativa u identifikovanju novih područja i konkretnih programa dugoročne saradnje”, smatra Pavićević.

On je sporazum potpisao sa direktorom agencije Sangro Aventino Rafaelom Trivilinom i direktorom agencije SP.R.INT, Nikolom D”Arcangelom.

Trivilino je rekao da agencija Sangro Aventino radi u jednom dijelu regije Abruzo, koja je jedna od najrazvijenijih u Evropi, zbog prisustva velike fabrike Fiat.

On je kazao da je to zona gdje postoji puno malih i srednjih preduzeća koja rade za Fiat.

“Nas dijeli samo Jadransko more koje za nas nije više ni more nego jedna vrsta jezera koje na neki način stoji između dvije države. Zbog toga je odnos regije Abruzo i Crne Gore jedan prirodan odnos i to treba pretočiti u ono što su zakonski okviri EU u kojima se Italija kreće, a zajedno s njom i Crna Gora”, naveo je Trivilino.

On je rekao da su ciljevi agencije Sangro Aventino usmjereni prema tome da se isprobaju novi instrumenti koji su u stanju na neki način da privuku i stvore povoljne uslove za privlačenje investicija.

Potpisnici sporazuma su već započeli implementaciju projekta Eksperimentalne mjere razvoja i internacionalizacije (ASSI), koji podrazumijeva izradu i pokretanje portala za preduzeća i strane investitore za Opštinu Bijelo Polje.

Budući preduzetnički portal sadržaće sve potrebne informacije o Opštini, bazu podataka proizvodnih preduzeća, informacije o registraciji biznisa i potrebnoj dokumentaciji, mogućnosti finansiranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *