Drecun: Teško će banke donijeti jedinstveni stav o smanjenju kamatne stope

Dodajte komentar

Bankarski ombudsman Halil Kalač preporučio je crnogorskim bankama da smanje kamatne stope na minusna stanja tekućih računa građana i kreditne kartice, jer su, kako je ocijenio, neopravdano visoke. Kao podatak naveo je da je na kraju decembra prošle godine dozvoljeni, a realizovani minus iznosio skoro 29 miliona eura. Direktor First Financial banke Predrag Drecun kazao je da će se vrlo odgovorno ponijeti prema tom prijedlogu. 

“Da li su kamate opravdano visoke ili ne – teško je procijeniti”, rekao je direktor First Financial banke Predrag Drecun.

Očekuje da se u priču uključi i Centralna banka Crne Gore CBCG.

“Nigdje u svijetu vi nećete naći nižu kamatu na minusna salda tekućih računa i kreditnih kartica. Sve se to kreće u tim nekim okvirima, samo što se možda negdje zakamuflira nekom drugom vrstom izdataka. Ukoliko podignete, npr. 100 eura na bankomatu u SAD-u, sigurno provizija neće biti ispod 10 eura, šta je to nego neki drugi skriveni atak na potrošača, kroz formu neke servisne usluge”, rekao je Drecun Radiju Antena M.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bankarski ombudsaman pozvao je banke da ga u roku od 30 dana obavijeste da li prihvataju preporuku.

“Mi ćemo se sigurno odnijeti prema tom pozivu vrlo odgovorno. Udruženje banaka će imati sastanak o tome i pokušaćemo da izađemo sa jedinstevnim stavom, što je vrlo teško. Ne bismo imali ništa protiv ukoliko bi sve banke prihvatile neko blago smanjenje”, istakao je on.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na kraju godine iznosila je 15,43 odsto, a efektivna 15,7 odsto na godišnjem nivou.

Poređenja radi, kamata na bankarski proizvod  u Evropskoj uniji je 7,9 odsto, u Hrvatskoj 11,39 odsto, a u Makedoniji 11,2 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *