Ročište CEZAP-a i Hipo Alpe Adria banke odloženo za sredinu maja

Dodajte komentar

Pripremno ročište po tužbi koju je Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) podnio protiv Hipo Alpe Adria banke zbog kredita odobrenih u švajcarskim francima odloženo je juče u Osnovnom sudu do pravosnažnosti rešenje kojim je utvrđena lista klijenata koji tuže banku.

Novo priremno ročište biće 12. maj.

Banka je te kredite odobravala 2007. i 2008. godine. Zbog drastične promjene odnosa švajcarskog franka i eura od početka krize mnogim klijentima su na mjesečnom nivou konstantno uvećavani iznosi koje moraju vraćati, pa im je glavnica sada veća nego kada su podigli kredit. Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) je podnio tužbu u ime 300 klijenata i to je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Advokat CEZAP -a Vladan Đuranović tražio je da sud u postupku za dokaze koristi ugovore o kreditu, , uvid u elektronski zapis reklamnog materijala banke, doklumentaciju banke o odobravanju novca koji je dobila u švajcarskim francima i originalne izjave koje su kljenti potpisali da su svjesni rizika o mogućoj promjeni odnosa kursa eura i švajcarskog franka.

Advokat banke Miloš Komnenić je već juče dao sudu i advokatskom timu CEZAP -a doklumentaciju banke o odobravanju novca koji je dobila u švajcarskim francima.

„Smatramo da tužbeni zahtjev nije dovoljno razumljiv i da ga treba upotpuniti. Tražimo i da svi klijenti dostave orginale ugovora o kreditu , ali i da se omogući da izjave daju i zaposleni u banci“ kazao je Komnenić danas na početku sudskog procesa.

Tim advokata banke traži da se formira za svakog klijenta posebni predmet, da se svi saslušaju i da se obavi vještačenje za svaki premet pojedinačno, dok advokatski tim CEZAP -a smatra da se radi o tipskim ugovorima zbog čega ne treba saslušati sve klijente.

„Zbog ekonomičnosti postupka i da se ne stekne utisak da se vrši pritisak na sud predložili smo da se ne saslušavaju vi klijenti. Ako je to nužno nama odgovara.Što se tiče stava da tužba nije potpuna takvu ocjenu nijesmo dobili od suda“ naveo je Đuranović

Konmenić je ocijenio da se ne može govoriti o tipskim ugovrima jer je riječ o pojedinačnim slučajevima , te da neki klijenti koji su koristi kredite nijesu novac trošili za kupovinu stanove već u neke druge svrhe.

Đuranović je kazao da im je cilj da se suđenje što prije završi zbog troškova i klijenata koji vraćaju te kredite.

„ Interes banke je da se suđenje što prije završi zbog ekonomičnosti postupka i zbog toga što mora da izdvaja dodatne rezervacije za ove kredite“ kazao je advokat banke Vanja Mugoša.

Sudija Nataša Bošković na sledećem ročištu odlučiće koje će dokaze koristiti u postupku sudjenja.

Suđenju je prisustvovao i veći broj građana koji su tužili banku, a koji su nekoliko puta dobacili pogrdne riječi advokatskom timu banke.

„Stoko,kako vas nije sramota.Hoćete da suđenje traje 10 godina“ neki su od komentara publike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *