Zemlje sa najvećim količinama zlatnih poluga u državnim trezorima

Dodajte komentar

Kako su cijene zlata pale po prvi put nakon više od deset godina, centralne banke širom svijeta su krenule u njegovu kupovinu. Samo u prošloj finansijskoj godini kupljeno je 368,9 tona zlata, što je iznad petogodišnjeg prosjeka od 282 tone

Predstavljamo vam deset država sa najvećim rezervama zlata u trezorima svojih banaka.

10. Indija

Ova azijska zemlja zvanično ima 557,7 tona zlata, što predstavlja 7,6% novčanih rezervi Indije. U 2009. godini Indija je kupila 200 tona zlata od MMF-a za 6,7 milijardi dolara. Bila je to prva takva prodaja MMF-a u posljednjih desetak godina. Indija je trenutno deseta ekonomska sila svijeta.

9. Holandija

Sa jakom ekonomijom u odnosu na populaciju, Holandija ima i pozamašne količine zlata. Naime, ova mala evropska država ima 612,5 tona zlata, što je 52% njenih finansijskih rezervi. Pretpostavlja se da je većina tih poluga van države, na osiguranim lokacijama u Južnoj Americi i SAD.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

8. Japan

Japan ima jednu od najvećih i najmodernijih ekonomija svijeta stoga i ne čudi količina zlata koju posjeduju. 765,2 tone zlata se nalaze u njihovom trezoru, iako je to tek 2,4% ukupnih novčanih rezervi koje ima Japan.

7. Rusija

Rusija ima preko hiljadu tona zlata, tačnije 1.034,7 tona zlata što čini 8,3% njenih ukupnih rezervi. U 2011. godini, Vladimir Putin je tvrdio da su Sjedinjene Američke Države kao parazit na globalnoj ekonomskoj slici i da je dolar glavna prijetnja finansijskoj stabilnosti svijeta. Zbog toga, po njemu, Rusija mora kupovati zlato. U prošloj godini, ukupnim rezervama su dodali još 77 tona zlata.

6. Švajcarska

Zemlja internacionalnog bankarstva drži 1.040 tona zlata. To je 7,8 ukupnih finansijskih rezervi ove države. Prošle godine su čak usvojili i zakon po kojem država ne smije prodavati svoje zlato drugim pravnim subjektima.

5. Kina

Druga najjača ekonomija svijeta u svojim trezorima čuva 1.054,1 tonu zlata iako to nije sasvim provjeren podatak zbog činjenice da je kinesko društvo u svojoj prirodi zatvoreno, a politički sistem i dan danas ne dozvoljava strancima provjere svojih zaliha. Kako god, ukoliko se uzme kao tačan, ovaj podatak govori da je to tek 1,1% finansijskih rezervi ove države, što svakako djeluje nerealno s obzirom na to da sama država ima sopstvene rudnike zlata

Eksperti tako nagađaju da Kina zapravo ima preko 3.000 tona zlata.

4. Francuska

Francuzi zvanično imaju 2.435,4 tona zlata što predstavlja čak 64% ukupnih rezervi. Međutim, u posljednjih par godina je bila poprilično „tiha“ na tržištu kada je u pitanju kupovina zlatnih poluga.

3. Italija

Tokom finansijske krize u eurozoni, pojedini su analitičari tvrdili da bi Italija trebala prodati svoje zlato kako bi povratila finansijsku stabilnost. Međutim, Italijani sto nisu uradili pa tako još uvijek imaju 65% finansijskih kapaciteta u vidu zlata. Odnosno, posjeduju 2.451,8 tona ovog plemenitog metala.

2. Njemačka

Nijemci imaju preko 3.300 tona zlata, a na početku protekle godine Bundesbanka je objavila da će u narednih sedam godina Njemačka imati oko 50% zlatnih poluga unutar svojih granica što sada nije slučaj. Trenutno se samo 31% te količine nalazi u trezorima centralne banke Njemačke. Ostatak će biti na sigurnim lokacijama u Sjedinjenim Američkim Državama.

1. SAD

Sjedinjene Američke Države imaju najveću količinu zlata od svih država svijeta. Količina, koja trenutno predstavlja 71% njenih ukupnih finansijskih rezervi, prelazi impozantnih 8.100 tona zlata. Zbog te činjenice, dolar, koji je i vezan za cijenu zlata, rijetko kada pada iako je proglašen jedan vid bojkota američkog dolara od strane Rusije i država bliskih njoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *