Montenegro Airlines: U 2013. gubitak od 3,85 miliona eura

Dodajte komentar

Montenegro erlajns je tokom 2013.godine ostvario za 1,582 miliona eura bolji finansijski rezultat nego u 2012.  godini, pokazuju preliminarni podaci o poslovanju te kompanije koje je juče usvojila Vlada.

U pitanju je preliminarni rezultat, koji će u određenoj mjeri biti korigovan do 31. marta, kada smo po Zakonu u obavezi predati završni obračun Poreskoj upravi Crne Gore. Prema ovim preliminarnim rezultatima, finansijski rezultat poslovanja za 2013. godinu je za 1,582 miliona eura bolji u odnosu na 2012. godine kada je gubitak bio 5,439 miliona eura  To je posljedica preduzetih aktivnosti štednje i ostalih mjera, navodi se u godišnjem Izvještaju o poslovanju nacionalnog avio-prevoznika. Montenegro erlajns je tokom prošle godine ostvario ukupno 73.052.475 eura prihoda, dok su ukupni rashodi 76.909.880 eura, što znači da je kompanija iskazala gubitak od 3,85 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Preduzete mjere štednje: U skladu sa novom poslovnom politikom koja je stupila na snagu od juna 2013. godine, dolaskom novog rukovodstva, napravljen je program štednje koji se zasniva na smanjenju generalnih troškova koji uključuju troškove službenih putovanja, smještaja i ishrane kompanijskog osoblja na terenu, marketinga, telefona i ostalih sličnih troškova poslovanja, pri čemu se troškovi prate na mjesečnom nivou. Takođe, kako se dodaje, napravljen je program rada po svim sektorima, što je rezultiralo izradom normativnih akata koje kompanija do tada nije imala, uveden je bolji sistem komunikacije između svih organizacionih jedinica u kompaniji i izmijenjena organizaciona šema.

Ukidaju se nerentabilna predstavništva i linije: Započeo je proces zatvaranja nerentabilnih predstavništava kompanije u inostranstvu, sa smanjenjem broja uposlenih i zarada zaposlenih u ovim predstavništvima. Izvršena je detaljna analiza tržišta sa ukidanjem jednog broja nerentabilnih linija. Kroz sistem nabavki putem javnih tendera, iako kompanija nije obveznik Zakona o javnim nabavkama, postignute su značajne uštede smanjenjem cijena svih roba koje imaju uticaja na poslovanje kompanije. U Izvještaju se potencira dalje smanjene direktnih operativnih troškova po pitanju keteringa i održavanja na nivoima koji ne ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja (izvršenje radova u Podgorici, sklapanje povoljnijih aranţmana za snabdijevanje avio-djelovima i uslugama i sl.). Na pozitivan rezultat u odnosu na prethodnu godinu je uticalo i smanjenje cijene goriva, umanjeni troškovi aerodromskih usluga, kao i smanjeni troškovi iznajmljivanja aviona (Fokker, F100, reg. ozn. 4O-AOP je otkupljen početkom 2013. godine).

Planirane aktivnosti za 2014. godinu: Plan poslovanja za 2014.godinu  baziran je na strukturi flote Montenegro erlajnsa u 2014. godini koja podrazumijeva: za period od januara do kraja maja ukupno pet operativnih aviona (3 x Embraer, E195 i 2 x Fokker, F100), a nakon dolaska četvrtog aviona tipa Embraer, E190, do kraja godine ukupno šest operativnih aviona. Kako se navodi u dokumentu, otrebno je nastaviti sa unapređenjem stanja flote i zadržati kontinuitet u ispunjavanju najvećih bezbjednosnih standarda koje propisuju Evropska agencija za bezbjednost avio-saobraćaja, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz i država Crna Gora.

– Takođe je potrebno zadržati visok stepen operativnosti flote i tačnosti u izvršenju operativnog plana, po čemu smo i u prethodnom periodu prepoznati na EU tržištu, piše u Izvještaju.

Obezbijediti dostupnost Crne Gore kao turističke destinacijeMontenegro erlajns je u obavezi da obezbijedi dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije. S tim u vezi napraviće se detaljna analiza EU trišta zajedno sa NTO i Ministarstvom turizma i održivog razvoja. S toga je neophodno zadržati sve redovne destinacije iz prethodne godine, uz uvođenje novih linija. U istom cilju kao i za slučaj redovnog letenja, neophodno je obaviti čarter serije letova za sve klijente i destinacije obavljene prethodne godine (St. Petersburg, Baku, Jerevan, Bari, Napulj, itd.) uz povećani obim saobraćaja, npr. za letove za Baku sa jedne na dvije rotacije sedmično, kao i letove ka novim destinacijama, poput Rostova. Iz tog razloga su već potpisani odgovarajući ugovori za gore pomenute destinacije, pri čemu treba istaći da i dalje postoji zainteresovanost za dodatno angažovanje MA na ovom tržištu.

Ugovaranje zakupa linija: U Izvještaju se najavljuje ugovaranje fiksnog i alotmanskog zakupa svih linija sa značajnom turističkom tražnjom (Moskva, Pariz, London, Kopenhagen itd.) sa većim brojem touroperatora nego prethodne godine. Na ovaj način će se povećati i ukupan prihod i broj putnika, kao i izvršiti diverzifikacija tržišta. Pored postojećih “code share” ugovora sa Austrian Airlines-om, Adria Airways-om i Alitalia-om, potpisati ovakve ugovore i sa Air France-om i Siberia-om, što će dovesti do većeg broja putnika na direktnim linijama ka Parizu i Moskvi, pogotovo van visoke ljetnje sezone, ali i omogućiti povoljnije uslove za putovanja ka daljim destinacijama.

Potrebno povećati prihode po letu: Potrebno je, kako se navodi, povećavati broj putnika i prihode po pojedinačnom letu, nastavljajući program štednje. Komercijalni plan je da se ovo ostvari kroz tarifnu politiku koja je na snazi od polovine prethodne godine, promotivne akcije i turističke aranžmane.. Uzimajući u obzir stanje i kriterijume na EU i svjetskom tržištu osiguranja, a u vezi smanjenja ukupne premije za osiguranje vazduhoplova, putnika, prtljaga, karga, pošte i rezervnih djelova (zbog smanjenja broja i obima incidentnih situacija u avio-saobraćaju), troškovi osiguranja Montenegro erlajnsa po ovom pitanju će biti smanjeni za  520 hiljada dolara. S obzirom da je za obavljanje reda letenja do kraja maja 2014. godine dovoljno pet aviona, isporuku četvrtog Embraer-a, E190, inicijalno planiranu za april ove godine, treba odložiti za kraj maja. Time će se ostvariti ušteda od  260.000 dolara troškovi održavanja od  375 dolara po satu. I dalje se kao faktor na koji se ne može uticati pojavljuje cijena goriva, jer npr. potencijalni rast cijene od 10 odsto će izazvati povećanje troška za gorivo u milionskim iznosima. Ovo je faktor koji u najvećoj mjeri utiče na negativno poslovanje i poništava pozitivne rezultate dobijene aktivnostima usmjerenim ka rastu prihoda i redukciji troškova.

U MA zaposleno 400 radnika: Zaključno sa 31.12.2013.godine u avio-kompaniji je u radnom odnosu bilo 400 lica, i to 335 po ugovoru o radu na neodređeno vrijeme, a 65 u radnom odnosu na određeno vrijeme, tj. za 46 manje u odnosu na jul 2013. godine.

Montenegro erlajns je vlasnik pet vazduhoplova tipa Fokker F28 Mk 0100, a zakupac tri vazduhoplova tipa Embraer ERJ 190-200 LR, pri čemu su dva aviona tipaEmbraer uzeta u zakup na operativni lizing, a jedan avion tipa je kupljen na finansijski lizing. Montenegro erlajns je u toku 2013. godine prevezao ukupno 588.241 putnika, na 7.846 letova, sa ostvarenih 12.164 blok sati letenja. Prosječni faktor popunjenosti na letovima je iznosio 67 odsto. Prema izvještaju o poslovanju nacionalnog avo-prevoznika, u toku 2013.godine je bez kašnjenja obavljeno 99 odsto  planiranog saobraćaja, a ostatak je obavljen sa operativnim kašnjenjem, najvećim dijelom do 60 minuta. Kašnjenja su u najvećoj mjeri bila prouzrokova vremenskim neprilikama, zagušenjima saobraćaja na aerodromima sa frekventnijim saobraćajem, tehničkim kvarovima aviona. Izvještaj o radu MA dio je godišnjeg Izvještaja o radu Ministarstva saobraćaja i pomorstva koji je juče usvojila Vlada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *