Vansudsko poravnanje rješenje problema kredita u “švajcarcima”

Dodajte komentar

Hipo Alpe Adria banka i njeni klijenti trebalo bi vansudskim poravnanjem da riješe spor zbog kredita koje je banka odobravala u švajcarskim francima što bi bilo najefikasnije jer bi se izbjegle dugotrajne sudske procedure i visoki troškovi.

Vansudskim poravnanjem značilo bi da klijenti dobiju povoljnije uslove tako što bi kredit otplaćivali po fiksnom kursu koji je odgovarao odnosu eura i švajcarskog franka kada je kredit odobren umanjenom za najviše deset odsto i sa fiksnom kamatnom stopom. Uz to, klijentima bi se uračunao dio koji su pretplatili.

To je najznačajnije rješenje koje je definisano u nacrtu ocjena i stavova povodom konsultativnog saslušanja o tom problemu koji je organizovao skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finasije.

Nacrt stavova i ocjena uradio je predsjednik odbora Aleksandar Damjanović. Dogovoreno je da ga ostali poslanici razmotre i daju sugestije da bi se konačna verzija utvrdila na prvoj narednoj sjednici, a prije sudskog ročišta koje je zakazano za 31. mart.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Banka je te kredite odobravala 2007. i 2008. godine. Zbog drastične promjene odnosa švajcarskog franka i eura od početka krize mnogim klijentima su na mjesečnom nivou konstantno uvećavani iznosi koje moraju vraćati, pa im je glavnica sada veća nego kada su podigli kredit. Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) je podnio tužbu u ime 300 klijenata i to je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori.

Razmotriti i izmjenu Zakona o obligacionim odnosima

U nacrtu se kao moguće zakonsko rješenje predlaže izmjena člana Zakona o obligacionim odnosima kako bi se preciziralo da se ispunjenje novčane obaveze zahtijeva u domaćem novcu prema kursu koji je važio u trenutku zaključenja ugovora, a ne u trenutku ispunjenja obaveze. To rješenje bi važilo retroaktivno.

Ako banka i klijenti ne postignu dogovor, već se spor rješava sudski, nacrtom se predlaže da se traži revizija ugovora o kreditu shodno načelu poštenja, savjesnosti i ravnopravnosti.

To bi podrazumijevalo posebnu ekonomsku analizu i dostavljanje konkretnih dokaza koji bi bili osnov za primjenu načela ugovornog prava.

Nacrtom se definiše da da je neophodno dugogodišnji problem rješavati u najkraćem mogućem roku…

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *