U Budvi kondo hoteli niču kao pečurke

Dodajte komentar

Iako je Opština Budva ponudila najpovoljnije uslove smanjila iznos komunalija za čak 70 odsto, te najavila i njihovo potpuno ukidanje za one koji budu gradili hotele visoke kategorije, gotovo je postala praksa da se nijedan od investitora ne odlučuje da kapital uloži u hotelski biznis.

Umjesto hotelske, kako je to predviđeno master planom razvoja turizma, Budva će po svoj prilici postati destinacija kondo hotela, koji su, u osnovi, apartmani u privatnom vlasništvu koje investitori prodaju, a vlasnici kasnije uz pomoć investitora iznajmljuju u toku sezone, pišu Vijesti.

Popularnost kondo hotela potvrđuje i najava izgradnje dva solitera u Rafailovićima, na samoj pjeni od mora.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma već je izdalo građevinsku dozvolu za gradnju kondo hotela u Rafailovićima, čija maksimalna spratnost može biti 12 etaža, kompanijama Nivel i Luzitanos invest.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Činjenica da se kroz kondo hotel investitorima pruža mogućnost da apartmane prodaju, bila je očigledno primamljivija od prilike da se ne plate komunalije. Opština trenutno za hotele visoke kategorije naplaćuje po kvadratu 30 eura za komunalije, dok je taj iznos za kondo hotele u prvoj i ekskluzivnoj zoni, kojoj pripadaju i Rafailovići, 256 eura, a za stambene zgrade 320 eura po kvadratu.

Koncept kondo hotela je prepoznat po krilatici „odmaram se u vlasništvu”. On podrazumijeva da investitor jedan dio kapaciteta može prodati privatnim licima, ali da i dalje cijeli kompleks funkcioniše po principu hotelskog objekta, odnosno da ima svoj servis i uslugu.

Vlasnik kondo apartmana može ga godišnje koristiti nekoliko mjeseci, a onda ga izdavati turistima. Ovaj vid investiranja u nekretnine je cijenjen jer njime dobija i investitor od prodaje, i novi vlasnik od iznajmljivanja apartmana.

cdm.me/vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *