Viza i Masterkard blokirale ruske klijente

Dodajte komentar

Američke kompanije za bankovne kartice Viza i Masterkard prekinule su bez prethodne najave svoje usluge klijentima više ruskih banaka.

Odluka je uslijedila posle objave Vašingtona da uvodi sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima, saopštile su ruske banke koje je pogodila ta mjera.

Banka Rusija, koja je obuhvaćena američkim sankcijama, saopštila je danas da su Viza i Masterkard “bez upozorenja prestali da pružaju svoj servis plaćanja klijentima banke”. Njena sestra banka, Sobinbank je takođe pogođena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Banka SMP, koju kontrolišu braća Arkadi i Boris Rotenberg, čija imena su dodata na spisak za sankcije, objavila je takođe da su blokirane transakcije njenih klijenata koji imaju kreditne kartice Viza i Masterkard.

Konkretno, klijenti ne mogu da podižu novac sa svojim karticama osim u bankomatima ove banke ili partnerskih banaka i više ne mogu njima da kupuju.

Američki predsjednik Barak Obama juče je objavio da je lista ruskih zvaničnika pogođenih sankcijama proširena i da se njoj dodaju oligarsi i bankari bliski Vladimiru Putinu. Među njima su Genadi Timčenko, Arkadi Rotenberg i Juri Kovalčuk, predsjednik Banke Rusija koji se smatra “ličnim bankarom visokih ruskih zvaničnika, uključujući i Putina”.

Prema sankcijama njihova moguća imovina u SAD je zamrznuta i zabranjeno im je poslovanje sa američkim državljanima ili firmama.
Sama banka je takođe obuhvaćena novim sankcijama.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *