Novi Opšti kolektivni ugovor: Poslodavci će otkaze davati momentalno

Dodajte komentar

Ukoliko zaposleni dva dana uzastopno neopravdano izostane sa posla, suprotno aktu poslodavca koristi službena vozila, mašine ili oruđe za rad, nasilnički, nedolično ili uvredljivo se odnosi prema strankama ili kolegama, ili učini krivično djelo na radu ili u vezi sa radom, poslodavac mu može otkazati ugovor o radu bez poštovanja otkaznog roka od 30 dana, propisano je između ostalog Opštim kolektivnim ugovorom OKU koji će biti potpisan danas i važiće naredne dvije godine.

Novim OKU je precizirano i da se otkaz može dobiti i u slučaju da radnik zloupotrijebi pravo na odsustvo zbog privremene spriječenosti za rad, a naročito ako je za period privremene spriječenosti za rad bio radno angažovan kod drugog poslodavca, piše Dan.

Takođe, poslodavac ne mora ispoštovati otkazni rok ako se radnik bez opravdanog razloga ne vrati na posao u roku od dva radna dana po završetku neplaćenog odsustva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

OKU, u koji je Dan imao uvid, u članu 51 precizirao je da poslodavac ima obavezu da u pisanoj formi upozori zaposlenog o postojanju razloga za otkaz, ostavljajući mu rok od pet dana da se izjasni.

„To se odnosi na situacije kada zaposleni da neistinite podatke prilikom zasnivanja radnog odnosa ili raspoređivanja na drugo radno mjesto, ukoliko povrijedi prava i obaveze o zabrani konkurencije ili dođe na posao pod dejstvom alkohola i droga, a odbija da uradi test kojim bi se utvrdilo činjenično stanje“, kaže se u članu 51.

U Uniji poslodavaca UPCG navode da za razliku od prethodnog, novim OKU se bliže uređuje probni rad. „Tako je predviđena mogućnost da poslodavac može samostalno vršiti ocjenu radnih i stručnih

sposobnosti zaposlenog koji je na probnom radu, a ne komisija kako je to ranije bilo predviđeno.

Imajući u vidu da gro crnogorske privredne zbilje čine mikro i mala preduzeća, rješenje o formiranju komisije za procjenu radnih sposobnosti za većinu privrednih subjekata bilo bi neodrživo“, kažu u UPCG.

Opštim kolektivnimugovorom je uređeno i pitanje naknade zarade za vrijeme prekida rada koji se ne može podvesti kao krivica zaposlenog.

Iako se govorilo da će naknada za minuli rad biti smanjena, u USS kažu da se to nije desilo, pa će zaposleni koji imaju do 10 godina radnog staža dobijati platu uvećanu za 0,5 odsto, od 10 do 20 primati platu veću za 0,75 procenata, a oni sa preko 20 godina jedan odsto veću. Takođe, zadržana je norma da se zarada zaposlenog na noćni i prekovremeni rad povećava za 40 odsto po satu, dok su dnevnice za rad u vrijeme praznika uvećane za 150 odsto.

Novina je i da zaposleni sa 25 do 30 godina radnog staža dobijaju jedan radni dan odmora više, a zaposleni sa preko 35 godina staža dva. Takođe, zaposleni samohrani roditelji sa djetetom do 15 godina života koji prije nisu imali pravo na uvećanje godišnjeg odmora, dobili su dva radna dana. Otpremnina za odlazak u penziju povećana je sa dvije na tri minimalne neto zarade.

Starim OKU, koji je prestao da važi 31. septembra 2012, bilo je predviđeno da zaposleni ima pravo na tri dana odsustva u slučaju dobrovoljnog davanja tkiva i organa, a sada se taj period određuje u skladu sa medicinskom dokumentacijom.

Za selidbu domaćinstva, što prije nije postojalo, jedan radni dan je dat ako je selidba u istom mjestu, a tri ako je iz jednog u drugo mjesto.

Prije se plaćeno odsustvo po svim osnovama moglo koristiti najviše sedam radnih dana u godini, sa izuzetkom plaćenog odsustva zbog smrti člana uže porodice.

Novim OKU plaćeno odsustvo se nezavisno od tog ograničenja može koristiti više puta i u slučaju teške bolesti člana uže porodice, otklanjanja posljedica prouzronovanih elementarnim nepogodama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *