Ex Ju operativa zajedno ili nikako

Dodajte komentar

Građevinske firme iz regiona moraće da se udruže ako žele da budu konkurentne i natupaju na trećim tržištima ili ih neće biti. To je izjavio sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo Viktor Kobjerski.

Ukoliko to ne urade , kaže, svima prijeti slovenački scenario, a to znači nepostojanje nijedne domaće građevinske firme zbog veoma jake konkurencije u EU pa oslabljene domaće kompanije nemaju šanse na tenderima.

“I u Hrvatskoj je stanje već alarmantno: u kratkom vremenu od ulaska u EU ostali su na tek dvije-tri građevinske firme, koje su na rubu propasti”, navodi Kobjerski i ističe da to ne sme da se desi i u Srbiji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“A pošto već pet godina u zemlji nema domaćih firmi na međunarodnim tenderima jer ne mogu da zadovolje stroge uslove zato što nemaju ni traženi obrt kapitala, ni reference, ni garancije, mnoge firme su već propale, i druge su na tom putu. Država ne smije da dozvoli da prilikom ulaska u EU naše građevinske firme ostanu bez referenci u poslednje tri do pet godina, koliko se obično zahtijeva u tenderima”, kaže on.

Građevinarstvo je zbog dugogodišnjeg zaobilaženja u ozbiljnim poslovima spalo na nikada niže grane, tako da je aktivnost domaćih firmi na minimumu, raste broj nezaposlenih, kojih je u zemlji i tako previše, a, s druge strane, povećava se rad „na crno“, što ugrožava tu privrednu granu, ali i državni budžet.

S tim u vezi, Kobjerski ističe da se preostale firme u Srbiji i okruženju moraju organizovati u konzorcijume da bi povećale snagu i zajednički nastupile i u svojim, ali i trećim zemljama i postale glavni izvođači radova.

Podršku regionalnoj saradnji, povezivanju kompanija i formiranju konzorcijuma pružiće privredne komore jer je udruživanje preduzeća važno zbog jačanja konkurentnosti pa je dogovoreno da se iskoriste komparativne prednosti zemalja.

Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Bjelorusijom i Kazakstanom, dok Federacija BiH ima bolje pozicije u islamskim i arapskim zemljama, što treba iskoristiti za zajednički nastup da bi domaće kompanije u zemljama regiona prestale da budu samo podizvođači.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *