Iz Epla u Alibabu!

Dodajte komentar

Najbogatiji Rus Ališer Usmanov odlučio je da proda akcije Epla i Fejsbuka i da taj novac uloži u kompaniju “Alibaba”, kineskog giganta za internet trgovinu.

Kako prenose ruski mediji, odluka je donijeta prije eskalacije situacije u Ukrajini, ali bi odnos Zapada prema Rusiji mogao da utiče na njegovu dalju strategiju.

Usmanov, “težak” oko 16 milijardi eura,  još ranije je počeo da ulaže u kinesko tržište i da rasprodaje ono što posjeduje u SAD, a jedan od njegovih saradnika kaže da je “kineski udeo” dostigao 80%.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Kineske kompanije čine od 70 do 80 odsto našeg portfolia za strana ulaganja u oblasti interneta”, rekao je Ivan Stešinski, prvi čovjek jedne od kompanija u vlasništvu Usmanova “USM edvajzors”.

Ruski tajkun, prvi čovjek metalurškog giganta “Metaloinvesta”, proteklih meseci je prodao akcije Epla vrijedne oko 100 miliona dolara koje je kupio 2013, a istovremeno je otvorio postepenu prodaju svog udjela u Fejsbuku. Usmanov ima oko 10 odsto “velikog F” još od 2009. godine.
“Alibaba”, poznat i kao kineski “Amazon”, druga je najveća internet kompanija sveta posle Gugla i vrijedi oko 200 milijardi dolara.

Finansijski izveštaji te kompanije ne prestaju da pokazuju vrtoglav rast prihoda.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *