Vlada Austrije: Hitno prodati Hypo na Balkanu, ništa od stečaja

Dodajte komentar

Austrijska vlada donijela je odluku da pitanje Hipo Alpe Adria banke riješi putem privatne “loše banke”, koje podrazumijeva što skoriju prodaju ćerki-banki na Balkanu.

Odluku vlade saopštio je danas na konferenciji za medije u Beču ministar finansija Mihael Špindeleger, koji je dodao da će pokrajina Koruška morati da uplati sredstva u “fond budućnosti”, ali i da Hipo neće otići u stečaj, jer je rizik koji je s tim povezan preveliki.

Šef radne grupe za rešenje “Hipo” Evald Novotni je napomenuo da “loša banka” neće imati državne garancije, već će kao svako privatno društvo moći da ode u stečaj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kada je riječ o ćerkama-bankama na Balkanu, one, prema Novotniju, treba što prije da budu prodate, što će, kako je procijenio, biti moguće još ove godine. 

Evropska komisija ranije je odoborila planove za rasformiranje i zatvaranje austrijske banke “Hipo Alpe Adrija”, a eksperti su svojevremeno kao najbolje rješenje upravo predlagali model takozvane “loše banke” jer predviđa da se poslovi Hipo, u obimu od 18 milijardi eura, unesu u tu “lošu banku”.

Izmještanje “loših” poslova bi predstavljalo olakšanje za ostale djelove banke, jer bi bez njih planirana prodaja sestrinskih firmi na Balkanu mogla lakše da se odvija,onbjasnili su oni. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *