CEAC: Očekujemo preko 600 miliona eura nadoknade od Crne Gore

Dodajte komentar

Centralnoevropska aluminijumska kompanija CEAC sa sjedištem na Kipru, glavni akcionar Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, pokrenula je postupak protiv Crne Gore zbog, kako su istakli, njenog kršenja Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, zaključenog između Republike Kipar i Srbije i Crne Gore.

Kako su saopštili, spor je nastao zbog nezakonitog miješanja Vlade Crne Gore u ulaganja CEAC-a u industriju aluminijuma u državi, uključujući ulaganja u KAP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“CEAC smatra da se postupcima Crne Gore krši Sporazum i traži naknadu za svu štetu i gubitke koje je CEAC pretrpio, uključujući naknadu za nezakonitu eksproprijaciju ulaganja CEAC-a i direktnu i naknadnu štetu zbog nepravednog i neravnopravnog postupanja Crne Gore prema investicijama CEAC-a”, saopšteno je iz kompanije.

CEAC očekuje da će iznos potraživanja premašiti 600 miliona eura.

CEAC je pokrenuo postupak rješavanja spora protiv Crne Gore avgusta 2013. godine, na osnovu Sporazuma.

“Međutim, Vlada Crne Gore nije odgovorila na obavještenje CEAC-a o postizanju dogovornog rješenja u roku od šest mjeseci, kako je predviđeno Sporazumom, tako da CEAC nije imao druge mogućnosti nego da pokrene arbitražni postupak“, ističu u CEAC-u.

Prema njihovim riječima, tražena arbitraža protiv Crne Gore u skladu je sa članom 36. Konvencije o rješavanju investicionih sporova između država i državljana drugih država (Konvencija ICSID).

Novembra 2013. CEAC je takođe pokrenuo ad hoc arbitražni postupak protiv Crne Gore i drugih crnogorskih subjekata po osnovu različitih kršenja sporazuma koji se odnose na KAP, a koje su potpisali CEAC i Crna Gora 2009–2010. godine, nakon čega je pokrenut stečaj KAP-a.

“Ukupan početni iznos potraživanja CEAC-a u tim postupcima iznosi 100 miliona eura“, zaključili su u CEAC-u. CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *