Efektivni načini uštede novca

Dodajte komentar

Postoji jako mnogo metoda kako se novac može sačuvati. Oni koji žele uštedjeti novac mogu uvesti različite limite na svakodnevne troškove i tako sačuvati novac. Savjetuje se da se nikada ne kupuju proizvodi koji ne trebaju jer će na taj način pojedinac steći naviku i štediti novac. Štednjom novca se može graditi pravo malo bogatstvo koje će i te kako biti od velike pomoći u budućnosti.

Evo nekoliko savjeta kako uštediti novac:

1. Štednja treba da bude prioritet i jako je važno da se ostavi određen iznos novca sa strane, a ne samo da se ostavi šta god da ostane na kraju mjeseca. Čim pojedinac dobije platu, savjetuje mu se da uzme 10 procenata od nje i stavi na svoj račun za štednju. Pa na primjer ako je plata 500 eura 10 procenata će biti 50 EUR. Ova metoda je jako efektivna i zahtijeva samo malo razmišljanja.

2. Potrebno je postaviti kratkoročne i dugoročne ciljeve uštede. Pojedinac koji želi da uštedi novac mora da isplanira plan štednje kako bi ostvario svoje ciljeve. Takođe je potrebno i postaviti datum do kojeg bi se trebalo štediti, kao i utvrditi koliko novca je svakog mjeseca potrebno izdvajati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

3. Ukoliko osoba izračuna koliko mjesečno plaća svoje prijašnje dugove, kada ga otplati, taj novac će ostati na raspolaganju. Jednom kada je novac slobodan od kandži duga, može se staviti na štednju. Savjetuje se da se prvo krene od onih većih dugova.

4. Kreditne kartice bi se trebale koristiti kao alatka sa kojom će se upravljati novac, a ne sredstvo od kojeg se posuđuje novac. Kreditne kartice nisu loše, stvar je u samokontroli. Ako se kartica koristi odgovorno, onda osoba može čak i benefirati od nje. Banke zarađuju novac od onih koji se ne mogu kontrolisati pa troše novac koji nemaju. Kako bi se izbjegao dug na kartici savjetuje se plaćanje isključivo gotovinom.

5. Kako bi se lakše koristio i kontrolisao novac, savjetuje se da se on preraspodijeli. Pa na primjer, da se odvoji posebno novac za gorivo, posebno za hranu, a jedan dio neka ide u fond za hitne slučajeve.

6. Za sve one koji žele uštediti novac, potrebno je da znaju gdje se njihov novac nalazi, koliko ga imaju i kako ga troše. Neke banke poslije svake transakcije uzimaju sebi proviziju koja se na kraju mjeseca može nakupiti u veći iznos novca. Ako se to dešava, potrebno je razmisliti da li uzimati sav novac sa računa ili samo ponekad, i kako izbjeći proviziju.

Sačuvajte teško zarađeni novac

Efektivni načini uštede novca garantovano daju rezultate. Uz sve metode koje su navedene u tekstu iznad, pojedinac će naučiti kako da kontroliše svoj novac. (novac.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *