OTP sa snažnim padom neto dobiti u četvrtom kvartalu i cijeloj 2013.

Dodajte komentar

Neto dobit mađarske banke OTP u četvrtom je tromjesečju 2013. smanjena 95 posto u poređenju s istim razdobljem godine ranije, na 1,4 milijarde forinti (4,53 milijuna eura), uslijed smanjenja kamatnih marži i oštrog rasta troškova rizika.

Neto kamatni prihodi u navedenom su razdoblju smanjeni četiri posto, na 159,2 milijarde forinti, navodi se u danas objavljenom konsolidovanom izvještaju prema međunarodnim standardima o finansijskom izvještavanju (IFRS).

U cijeloj 2013. neto dobit smanjena je za 48 posto, na 64,1 milijardu forinti. Riječ je o najnižoj godišnjoj dobiti OTP-a u posljednih deset godina, napominju u Reutersu.

Oštro smanjenje dobiti pripisuje se velikom iznosu rezerviranja zbog kojih je OTP zamalo zaključio četvrto tromjesečje s gubitkom.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s decembrom udio nenaplativih zajmova u bančinom kreditnom portfelju uvećan je za 0,6 postotnih bodova, na 19,8 posto, objavila je mađarska banka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]
Među razlozima znatnijeg pada prošlogodišnje dobiti izdvajaju i slabije poslovanje inostranih bančinih podružnica čija je ukupna dobit smanjena za 59 posto, na 25 milijardi forinti. Dobit u domaćem poslovanju OTP-a uvećana je pak za 36 posto, na 120,9 milijardi forinti, pokazali su poslovni rezultati.
U mađarskoj banci napominju da su prognoze poslovanja u 2014. obećavajuće, obzirom na poboljšani kreditni portfelj, rastuću knjigu zajmova i smanjene troškove rezervacija, no upozoravaju i na rizike, kako u Ukrajini, tako i na domaćem tržištu.

Poslovanje OTP-a izvan Rusije i Ukrajine će se poboljšati, prognoziraju u OTP-u. Očekuju zdraviji kreditni portfelj u ovoj godini i zauzdavanje troškova rizika.

“U cjelini gledano, zemlje u kojima je mađarska grupa prisutna pokazat će ekonomski rast, ponudit će poboljšane uslove za poslovanje i širenje tržišta za banke”, kazao je OTP u prezentaciji pripremljenoj za konferenciju za medije.

Među rizicima za bančino poslovanje na matičnom tržištu izdvajaju potencijalni plan mađarske vlade kojim se želi pomoći vlasnicima deviznih kredita da lakše vraćaju dugove.

Što se tiče rizika vezanih za poslovanje u Ukrajini, u OTP-u upozoravaju na mogućnost ekstremno negativnog scenarija, pod kojim podrazumijevaju produženo razdoblje neizvjesnosti na političkom planu, nemogućnost servisiranja državnih dugova, značajni pad ekonomije i valute hrivnje. U takvom bi slučaju, napominju, njihovo poslovanje u Ukrajini zaključilo 2014. s gubitkom.

Temelji scenarij za Ukrajinu puno je pak povoljniji, a podrazumijeva snažnu vladu, stabilizaciju privrede, kao i da hrivnja ne bude slabija od 10 dolara, pa bi u tom slučaju ukrajinski ogranak mogao poslovati s dobiti, napominju u OTP-u.

Za Rusiju OTP prognozira da će se kvaliteta portfelja stabilizovati od drugog tromjesečja, premda je potrošačko kreditiranje na dobrom putu smanjenja za 20 do 30 posto u odnosu na 2013.

OTP najavljuje nastavak širenja poslovanja u Rusiji kroz širenje online bankarstva, prodaju novih proizvoda postojećim klijentima, kao i jačanje segmenta malog preduzetništva i rast kreditnih plasmana u cjelini. (Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *