Zlato zbog ukrajinske krize opet poskupljuje

Dodajte komentar

Zlato je poskupilo na najviši nivo u četiri mjeseca na berzi u Londonu, što je još jedna od posljedica rastućih napetosti između Rusije i Ukrajine. Cijena zlata za neposrednu isporuku je na londonskom tržištu porasla za 1,8 posto na 1350,37 dolara po unci, što je najviši nivo cijene od kraja septembra prošle godine. Od početka godine, zlato je poskupilo ukupno 12 posto. Zlato za isporuku u aprilu ove godine poskupilo je 1,9 posto na 1346,30 dolara na njujorškoj berzi roba Comex, gdje se fjučersima zlata trgovalo u obimu 84 posto višem od prosjeka zadnjih sto dana. 

Zlato je među najvećim ovogodišnjim dobitnicima na berzama roba iza kafe, svinja i kukuruza prema Standard & Poor's GSCI indeksu 24 robe.

U 2013. godini, zlato je izgubio 28 posto na cijeni, nakon diskrepance između očekivanja i realizovanih rezultata u američkoj proizvodnji i maloprodaji  i odluke američke centralne banke FED da uspori otkup obveznica. To je bio i najveći godišnji pad cijene zlata još od 1981. godine, nakon što su američki zakonodavci najavili smanjenje mjera podsticaja za oporavak američke ekonomije. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nova šefica FED-a Janet Yellen izjavila je kako je centralna banka spremna preispitati ritam kojim usporava otkup obveznica, dogodi li se ponovno usporavanje ekonomije. FED se sljedeći put sastaje 18. i 19. marta, već je najavio smanjeni otkup obveznica od 65 milijardi dolara.

No, osim zlata, poskupljuju i druge plemeniti metali. Srebro za neposrednu isporuku poskupilo je 1,4 posto na 21,5217 dolara po unci. Paladijum je poskupio 0,6 posto na 748,47 dolara po unci, a platina je porasla 0,7 posto na 1455,88 dolara.  

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *