Kvadrat u Novom Sadu i ispod 500€

Dodajte komentar

Šta se dešava na tržištu nekretnina pitanje je koje je pokrenulo nekoliko ponuda stanova po veoma niskim cijenama – ispod 500 eura po kvadratu u Novom Sadu.

Za kvadrat uknjiženog stana s centralnim grijanjem od 64 kvadratna metra u Petrovaradinu u Bloku 8 vlasnik traži 455 eura, a dvoiposoban stan od 63 kvadrata, takođe uknjižen, kod Željezničke stanice prodaje se za 36.100 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Direktor prodaje u Agenciji za promet nekretnina „Solis” Dragan Rabatić izjavio je za naš list da formiranje cijene kvadrata na bazi ponuda takve vrste nisu pravilo, da je uvijek bilo ekstremnih slučajeva u kojima su vlasnici nekretnina iz nekih razloga prodavali nekretnine ispod tržišne cijene. Prosječna cijena kvadrata u Novom Sadu kreće se od 800 do 1.150 eura, iako se može naći jeftinijih stanova, kao i skupljih.

Tako, na primjer, za 47 kvadrata na Detelinari, 1. sprat, traži se 28.000 eura, za nov uknjižen dupleks stan od 103 kvadrata na Bulevaru cara Lazara 56.500, jednoiposoban nov stan od 51 kvadrat na Bulevaru Jovana Dučića 34.500, a za dvoiposoban stan od 70 kvadrata na Limanu 3 – 87.000 eura.

“Objektivno, potražnja za stanovima je rapidno smanjena u odnosu na prethodne godine. Ima nešto interesovanja potencijalnih kupaca, ali je veoma malo realizovanih ugovora. Platežna moć stanovništva je svakim danom sve manja, ljudi su uglavnom zaokupljeni time kako da prežive mjesec, a rješenje stambenog pitanja više nije prioritet”, kaže Rabatić.

U ponudi su većinom stanovi starije gradnje, ali ima nešto i novijih objekata, iako je novogradnja svedena na minimum. Grad je popunio gotovo sve prazne lokacije, tako da više i nema slobodnog mjesta za izgradnju stambenih objekata, a zbog male potražnje za stanovima, niko i ne pokušava da započne investicioni ciklus u široj zoni grada.

A o tome kakve će biti cijene prognoze su oprečne. Jedni smatraju da bi kvadrati trebalo još da pojeftine, dok ima mišljenja da će stanovi biti sve skuplji, sudeći po iskustvima zemalja koje su postale članice EU.

Naime, statistički podaci uglednih evropskih finansijskih institucija pokazuju da proces pridruživanja Evropskoj uniji dovodi do povećanja cijene kvadrata pa se tako u narednim godinama mogu očekivati značajnija pomijeranja i na domaćem tržištu nekretnina. Taj rast izazvan je prilivom stranih investicija, povećanjem prihoda građana i dostupnijim kreditima za kupovinu nekretnina. Podstanari bi rekli – daj bože.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *