Svjetska banka neće odobriti kredit od 36 miliona eura zbog povećanja javnog duga

Dodajte komentar

Svjetska banka SB neće odobriti kredit Crnoj Gori u iznosu od 50 miliona dolara (oko 36,2 miliona eura) koji je ranije najavljen kao direktna podrška budžetu jer će država ove godine uvećati javni dug zbog prve kreditne pozajmice za izgradnju autoputa, pišu današnje Vijesti.

Uslov SB za odobrenje direktne podrške budžetu (DPL aranžman) je stabilizacija javnog duga.

Tu informaciju, kako piče podgorički list, Ministarstvo finansija nije potvrdilo ni demantovalo, dok se o tome očekuju odgovori iz Svjetske banke.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ministar saobraćaja Ivan Brajović i predstavnici kineske kompanije CRBS potpisali su prije nekoliko dana ugovor o izgradnji dionice autoputa Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa. Od planiranih 809,5 miliona za dionicu od 40-ak kilometara, 85 odsto je kineski kredit. Preostalih 120 miliona država mora da obezbijedi zaduživanjem.

SB je u oktobru prošle godine upozorila da će izgradnja autoputa, odnosno izgradnja dionice Smokovac-Mateševo uticati da javni dug poraste za 23 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Ministarstvo finansija nije direktno odgovorilo na pitanje kakav je njihov stav povodom moguće odluke SB da ne odobri tu pozajmicu.

Objasnili su da je tokom nedavne posjete predstavnika SB Crnoj Gori dogovoren nastavak pružanja podrške.

– Predstavnici SB istakli su da su ih pozitivni efekti na planu fiskalnog prilagođavanja opredijelili da pruže finansijsku podršku. U cilju pronalaženja modela finansiranja, koji bi u odnosu na DPL aranžman bio brži i adekvatniji, dogovoreno je da SB pruži podršku na jačanje administrativnih, kadrovskih i informacionih kapaciteta crnogorske administracije. Posebno onog dijela koji ima kontrolnu, odnosno, naplatnu funkciju (Poreska uprava, Uprava carina i Uprava za inspekcijske poslove – rečeno je iz Vladinog resora na čijem čelu je Radoje Žugić.

Kako su dodali, za taj projekat Svjetska banka će obezbijediti novac „pod izuzetno povoljnim uslovima, dok će kreditna podrška biti u istom ili većem obimu u odnosu na potencijalni DPL aranžman”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *