Ruske banke u opasnosti zbog Kijeva

Dodajte komentar

Na desetine milijardi dolara u posjedu ruskih državnih banaka su u opasnosti zbog njihove izloženosti u krizom pogođenoj Ukrajini.

To može ugroziti solventnost pojedinih institucija, upozorila je danas američka bonitetna agencija Fič.

Ruske državne banke imaju najveći udio u 28 milijardi dolara na koliko se procjenjuje izloženost ruskih banaka prema Ukrajini, a taj rizik bi se takođe mogao proširiti na lokalne kompanije i preduzetnike koji su uzeli bankarske kredite da bi preuzeli aktive u Ukrajini, dodaje Fič.

Najvećim rizicima je izložena ruska državna razvojna banka Vnješekonombanka, čija je izloženost ogromnih 74 odsto, i koja se suočava sa opasnošću po njene ukrajinske podružnice.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sledeća na redu je Gasprombanka – banka državnog gasnog giganta Gasproma – sa izloženošću od 40 odsto, zatim sledi ruska državna banka Vnještorgbanka (VTB), sa izloženošću od najmanje 14 odsto, a za njom najveća ruska banka, Sberbanka, sa izloženošću od osam odsto.

“Velika izloženost ruskih banaka krizi u Ukrajini može znatno ugroziti solventnost pojedinih institucija, u slučaju da zajmoprimaoci pretrpe štetu zbog porasta političkih i ekonomskih tenzija”, dodaje se u saopštenju Fiča. b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *